dobroge.tv

Live

S-a stins din viaţă unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi medici din Constanţa. ''Pe viitor trebuie să se pună mai mult accentul pe medicina preventivă''

S-a stins din viaţă unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi medici din Constanţa. ''Pe viitor trebuie să se pună mai mult accentul pe medicina preventivă''
30 septembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi medici din Constanţa s-a stins din viaţă. Doctorul Viorel Tode avea vârsta de 84 de ani şi a fost şef al Secţiei Urologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa în perioada 1987 – 2007. Din 2007, și-a continuat activitatea la cabinetul său particular.

În 2017, a apărut prima lucrare dedicată istoriei urologiei româneşti, "File din istoria urologiei româneşti", coordonată de academicianul Ioanel Sinescu şi profesorul univ. dr. Viorel Tode. Aceasta cuprinde 39 de studii semnate de nume sonore ale lumii medicale contemporane, care încearcă să surprindă aspecte legate de naşterea şi evoluţia clinicilor şi secţiilor de urologie de pe teritoriul României, cât şi a celor din capitala Republicii Moldova. După cum arăta profesorul dr. Viorel Tode în cuvântul de deschidere, volumul îşi propune ca, pe lângă evocarea maeştrilor urologiei româneşti, să constituie un mijloc de educare a tinerilor urologi, fiind totodată dedicat centenarului Marii Uniri.

“Cred ca pe viitor trebuie sa se puna mai mult accentul pe medicina preventiva, educatia sanitara a individului. Degeaba descoperim un cancer in stadiu de explozie cu metastaze daca nu stim sa il diagnosticam precoce. De exemplu, in patologia prostatei canceroase exista un antigen specific al prostatei pe care orice barbat trecut de 40 de ani ar trebui sa il faca. Acesta este ca un senzor, ca un clopotel care spune: atentie, daca valoarea este peste 4 nanograme, este posibil sa avem un neoplasm. Asa cum la femei se efectueaza testul Babes Papanicolau, recomandat anual, poate asa ar trebui si la barbati sa se faca aceste teste pentru despistarea precoce a cancerului. Medicina preventiva si-ar spune atunci cuvantul, trebuie sa educam oamenii in acest sens”, declara prof. univ. dr Viorel Tode, într-un interviu pentru Medstar.

Viorel Tode era şi profesor de onoare al Facultății de Medicină Constanța.

Sursă foto: cugetliber.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233