dobroge.tv

Live

Sărbătoare mare astăzi. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva - ce NU ai voie să faci astăzi

14 octombrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Astăzi, creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută şi sub denumirea de Sfânta Vineri. Se spune că în această zi este interzis să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie, dacă vrei să eviţi durerile de cap.

Conform www.crestinortodox.ro, Sfânta Cuvioasă Parascheva face parte din alaiul sfintelor fecioare de care s-a înconjurat Maica Domnului. Parascheva provenea dintr-o familie credincioasă și bogată. Dragostea față de Dumnezeu și-a descoperit-o la vârsta de 8 ani când, asistând la Sfânta Liturghie, i-au rămas în suflet cuvintele Mântuitorului: „Cine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze” (Marcu 8, 34).

Până la 13 ani când a plecat la mănăstre, Parascheva a trăit în rugăciune și și-a arătat iubirea față de cei săraci, dăruindu-le hainele ei frumoase ori de câte ori cineva avea nevoie. La 13 ani fuge la mănăstire, moemnt în care rupe definitiv legătura cu familia și începe să trăiască în post aspru și în nevoințe greu de îndurat pentru vârsta ei.

La 20 de ani, pleacă în Țara Sfântă unde trăiește timp de patru ani în pustia Iordanului, îndurând cu stoicism frig, foame, arșiță și ispitele crunte ale demonilor. La 24 de ani, un înger o vestește că Domnul o va chema la el. Parascheva se întoarce în locurile natale unde mai trăiește un an de zile, la fel de umilă și de smerită. Moare și este îngropată în cimitirul străinilor, moaștele ei fiind descoperite de un creștin milostiv care a avut o vedenie.

Tradiţii şi superstiţii

În această zi, tradiţia populară spune că, printre bucatele mâncate sau date de pomană nu trebuie să se numere şi cele cu cruce, nucile, castraveţii sau pepenele roşu. În schimb, e bine să se împartă celor sărmani must şi vin nou, dar şi pâine sau lipie.

“În această zi se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea sau au murit fără lumânare. Se împart lipii, vin şi must. Este zi de post şi pentru că este o mare sărbătoare, în gospodării nu se lucrează, pentru a te feri de pericole”, explică părintele Paul Tudorache, preot paroh la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi, citat de adevarul.ro.

Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămica se spune în popor că este bine să împarţi unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naştere, iar naşterea ta va fi una uşoară, fără dureri. Mai mult, în această zi se fac şi previziuni ale vremii ţinându-se cont de somnul oilor.

Dacă oile dorm înghesuite şi strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea şi friguroasă. Dacă în schimb oile dorm risipite, iată un semn că iarna care va veni va fi domoală şi blândă.

Se crede, de asemenea, că fetele care spală și cos de Sfânta Parascheva vor rămâne nemăritate. În plus, cine spală şi coase în această zi sfântă să se aştepte să-i apară negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. În caz contrar, casa le va fi lovită de trăsnet.

Sursă foto: digi24.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233