dobroge.tv

Live

Mai puține jucării și cadouri anul acesta. Criza containerelor face ca mărfurile să ajungă mai greu și la prețuri mari

21 octombrie 2021
Publicitate

Mai puține jucării și cadouri anul acesta. De vină este criza din lanțul mondial de aprovizionare, care a blocat porturile din mai multe țări. „Criza containerelor”, aşa cum este numită de unii, face ca mărfurile să ajungă mai greu și la prețuri mari. Și asta pentru că unele costuri de transport naval au explodat în pandemie. De pildă, în unele magazine din Marea Britanie, stocurile s-au epuizat şi momentan nu se ştie când vor fi refăcu

Din cauza pandemiei, fabricile au fost închise temporar şi multe containere au rămas în porturi. Asia a ieșit prima din criză şi a început să le exporte către Europa și America de Nord, care însă nu și-au revenit la fel de repede.

Este vorba de China care este cel mai mare producător din lume. Aici au început să vină nave container de mari capacități. Întârziind navele de mari capacități s-au produs niște întârzieri la fel și în nodurile de marfă importante din Europa”, spune Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Şi pentru că nu mai e prea mult până în Decembrie, toată lumea se întreabă ce se va întâmpla de sărbători. Blocajul apărut în lanțul de aprovizionare riscă să afecteze serios Crăciunul din acest an.

O parte din aceste întârzieri se vor răsfrânge și asupra noastră. Practic, trei săptămâni sunt întârzierile care produc alte întârzieri în nodurile de aprovizionare din Europa sau din Statele Unite”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Iar la tot acest peisaj se adaugă şi lipsa şoferilor. Ei trebuie să transporte cadourile în toată Europa. Mărfurile ajunse, de pildă în Rotterdam așteaptă camioanele care să le ducă în România.

Deci practic acum cutremurul produs este un pachet de împrejurări care, pe de-o parte conține contextul economic global și pe cealaltă parte, contextul legat de forța de muncă în pandemie. Știm foarte bine ce se întâmplă cu șoferii profesioniști în contextul pandemiei. Teste rapide, interdicții, vaccinare, carantină”, a declarat Hagiu Augustin, președintele Federației Operatorilor Români de Transport.

Costurile portuare nu s-au modificat dar costurile de transport ale unui container, conform statisticilor europene, s-a triplat. Nu mai vine într-o lună containerul, îi vine în trei luni. Sunt ferm convins că vom simți mai devreme sau mai târziu și noi această criză cu anumite produse care vor avea întârzieri. Precum a fost discuția aceea despre jucăriile de Crăciun”, a declarat Florin Goidea, director general APMC.

Este un blocaj „istoric” nemaiîntâlnit în lume până acum. Aşa că specialiștii îi sfătuiesc pe oameni ca, în acest an, să cumpere cadourile cât mai devreme.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233