dobroge.tv

Live

Ministrul Sănătății, despre testarea elevilor: Cine să o facă? Nu e cineva de sus care vine și aduce 3.000 de medici și 3.000 de asistenți în școli

Ministrul Sănătății, despre testarea elevilor: Cine să o facă? Nu e cineva de sus care vine și aduce 3.000 de medici și 3.000 de asistenți în școli
18 noiembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Dacă sistemul educațional și-a dorit testarea elevilor în școli, atunci sistemul educațional trebuie să rezolve această problemă, spune ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. „Nu e cineva de sus care vine și îți aduce 3.000 de medici și 3.000 de asistenți în școli. Nu avem!”, afirmă Cseke, acuzând că „noi, societatea, avem acest sport de fugă de răspundere”, scrie HotNews.

Aceste teste de salivă... au fost considerate un fel de miracol prin care noi o să rezolvăm ca elevii care poate sunt infectați să nu mai ajungă în sistemul educațional”, a afirmat ministrul interimar al Sănătății, la Digi 24.

El susține că în momentul în care s-a reglementat folosirea testelor de salivă în școli, toate categoriile profesionale care au propus, „fie că-i o parte a pedagogilor, o parte a părinților, o parte a asociației elevilor, toți s-au retras imediat, nimeni n-a mai vrut să-și asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă”, iar „toți cei care au spus până atunci că e absolut necesar au zis <<să vină statul, să rezolve...>>”.

Statul suntem noi. Noi suntem, cu toții, nu sunt alții... Nu e cineva de sus care vine și îți aduce 3.000 de medici și 3.000 de asistenți în școli. Nu avem! Noi trebuie să ne rezolvăm.

Dacă ne-am dorit acest sistem, încă o dată, nu vreau să mă pronunț pe partea educațională, dacă sistemul educațional și-a dorit acest sistem, atunci sistemul educațional trebuie să-și rezolve această chestiune. Cum putem să folosim aceste teste de salivă, pentru care plătește statul român, din banii noștri, ai tuturor, și ai părinților, și ai pedagogilor și așa mai adeparte.

E valabil și pe partea de sănătate, nu vreau să par că dau lecții. Noi, societatea, avem acest sport de fugă de răspundere. Lansăm niște idei, punem presiune, vrem să facem ceva, vrem ca statul să vină să ne rezolve niște lucruri, chestiuni care unele dintre ele sunt legitime, dar atunci când trebuie să pun și eu munca mea, puțină, o jumătate de oră, 5 minute, atunci, nu. Atunci unii nu spun tot, unii fug de această răspundere”, a adăugat ministrul interimar al Sănătății.

Ministerul Sănătății a anunțat miercuri, ca răspuns la solicitările Ministerului Educației de a veni cu clarificări, că legislația în vigoare nu exclude utilizarea la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, iar decizia utilizării la domiciliu a acestor teste „revine sistemului educațional”.

Luni seară, Sorin Cîmpeanu declara că testele Covid-19 pe bază de salivă, non-invazive, pentru elevi trebuie să ajungă în şcoli în zilele următoare, până la începutul săptămânii viitoare.

Miercuri, ministrul Educației a anunțat un nou termen la care testele vor ajunge în școli - jumătatea săptămânii viitoare, deși ele erau așteptate la finalul acestei săptămâni. Această amânare vine în contextul în care nu este clar în acest moment dacă aceste teste vor putea fi făcute și acasă, de către părinți, sau doar la școală.


Sursă foto: edupedu.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233