dobroge.tv

Live

Paradă militară la Constanța, cu ocazia Zilei Naționale a României

01 decembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Ziua Națională a României va fi marcată şi la Constanța printr-o serie de acțiuni cu caracter militar și civil. Astăzi, la ora 09:00, a avut loc o festivitate de depunere de coroane la Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central.

Miercuri, la Constanța, începând cu ora 09:00, s-au instituit restricții de circulație pentru toate categoriile de autovehiculele, pe tronsonul delimitat de bulevardul Alexandru Lăpușneanu respectiv bulevardul 1 Decembrie 1918, între bulevardul. I.C. Brătianu și bulevardul Tomis.

Ceremonia propriu-zisă are loc în zona din fața Monumentului Eroilor din Războiul de Independență, din parcul Casei de Cultură, începând cu ora 11:00. Aceasta a început, în mod obișnuit, cu Imnul României, „Deșteaptă-te, române!”.

Mesaje cu ocazia Zilei Naționale

Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa a citit mesajul premierului României, Nicolae Ciucă: „1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului naţional: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluţia de la 1848 şi săvârşită doar parţial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung şir de lupte, după nenumărate sacrificii umane şi materiale.

Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei şi a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinţei românilor şi rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecţie despre perseverenţă şi coeziune, care acum ne este deosebit de utilă şi necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăşi perioada dificilă pe care o traversăm.

Am încredere că vom reuşi să trecem împreună prin aceste greutăţi şi am încredere în curajul şi credinţa românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de nepreţuit ale naţiunii noastre, care ne inspiră şi ne motivează să mergem mai departe.

Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 şi a suferinţelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii şi au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul. Le mulţumesc în mod special şi tuturor celor care fac parte din personalul medical şi au luptat în linia întâi pentru a salva vieţi şi pentru limitarea efectelor pandemiei.

Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintaşilor noştri, pe care îi cinstim cu respect şi prin grija pentru absolut toţi românii şi pentru toate regiunile istorice ale României. Ne onorăm trecutul, cu speranţa că lecţiile istoriei reprezintă un exemplu pentru fiecare dintre noi să luptăm pentru un viitor mai bun şi mai prosper.

Dragi români, de Ziua noastră Naţională, pe data de 1 Decembrie, la începerea ceremoniilor, vă îndemn pe toţi cei care simţiţi şi trăiţi româneşte să ne gândim, împreună, timp de un minut, la eroii neamului românesc, care s-au jertfit pentru Marea Unire. Un minut în care să ne regăsim cu toţii, indiferent unde suntem, indiferent de opţiunile conjuncturale, indiferent de opţiunile politice.

Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reuşita extraordinară a înaintaşilor noştri. Prin determinarea, unitatea şi sacrificiile lor, au oferit sens vieţii lor atunci şi viitorului nostru astăzi. La mulţi ani, dragi români! Trăiască România!

Contraamiralul de flotilă, Valentin Iacoblev a citit mesajul Șeful Statului Major al Apărării.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a transmis, de asemenea, un mesaj.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac: „Celebrarea Zilei Naționale a României reprezintă, mai degrabă decât un elogiu, o oportunitate; o oportunitate de a ne gândi (mai mult decât de obicei) la destinul acestei țări, la trecutul și mai ales la viitorul ei.

Galeria de mari oameni de stat ai României, care au asigurat acestei țări ieșiri triumfale din cele mai cumplite crize naționale, constituie un reper obligatoriu în rememorarea lecțiilor trecutului. Avem onoranta obligație de a păstra și exprima la superlativ virtuți similare, manifestate în trecut de către marii oameni de stat – prioritar viziunea și capacitatea de jertfă a acestora.

La Constanța, acest obiectiv se exprimă simplu și clar – prin datoria de a produce programe care să asigure dezvoltarea sustenabilă a municipiului. De peste un an de zile, administrația pe care o conduc generează numeroase proiecte și inițiative de dezvoltare și modernizare a orașului. Cred că cel mai cinstit mod de a celebra, astăzi, Ziua Națională, este trecerea în revistă, prioritară, sintetică, a proiectelor care generează dezvoltări pentru oraș și pentru cetățeni. Aceste proiecte reprezintă baza încrederii în noi a cetățenilor acestui oraș și garantează Pactul pentru Constanța dintre administrație și cetățeni.

Reconstruim marile bulevarde; transformăm zona Gării într-un pol semnificativ de regenerare urbană; construim incubatoare de afaceri; construim parcuri tehnologice și industriale; dezvoltăm infrastructura sanitară – vom avea la Constanța un spital modular și un nou Spital policlinic; modernizăm Spitalul de Boli Infecțioase; reabilităm Constanța istorică prin programul multianual REACTIS; dezvoltăm infrastructura culturală și turismul cultural prin prima Strategie culturală a orașului din întreaga sa istorie. Monitorizăm renovarea Cazinoului și construirea Sălii Polivalente, construim un nou stadion al echipei Farul – un brand reinventat creativ, prin parteneriate locale.

Am construit astfel, până acum, semne credibile ale schimbării în bine a orașului și a administrației sale față de cetățeni, schimbare care va continua și care va deveni tot mai coerentă, tot mai vizibilă. Orașul se va moderniza încet și sigur – acesta este angajamentul administrației locale pentru Constanța, pe care îmi face o plăcere deosebită să îl reiterez și cu ocazia Zilei Naționale a României.

Aceste proiecte reprezintă aisbergul unei viziuni de dezvoltare asumată de administrația pe care o conduc. Ne propunem totodată ca aceste proiecte să răspundă nevoilor și așteptărilor cetățenilor acestui oraș și să slujească pe termen lung, cu adevărat, interesul public. La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu se desfășoară parada militară, la care participă membrii din cadrul Ministerului Apărării Naționale și ai altor structuri care aparțin instituțiilor statului.

Măsuri de siguranță în contextul pandemiei

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța asigură măsurile de ordine publică pentru desfășurarea ceremoniei cu respectarea cadrului legal în vigoare privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Accesul va fi permis diferit: pe de o parte, în zonele oficiale, participanții vor trebui să prezinte dovada vaccinării sau recentei infectări cu COVID-19, pe când participarea populației la ceremoniile oficiale dedicate Zilei Naționale nu va fi restricționată, dar vor trebui respectate unele măsuri de distanțare socială și va fi obligatorie masca de protecție.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că interdicția de intrare la parada de 1 Decembrie pentru cei nevaccinați este valabilă doar pentru zona oficială. Pentru celelalte zone se vor respecta doar regulile de sănătate publică și purtarea obligatorie a măștii.

Pentru parada din 1 Decembrie, interdicția de intra în zonă pentru persoanele netestate și permiterea doar pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală se aplică numai zonei oficiale, nu și pentru zona care e în apropiere, unde stau oamenii de obicei și urmăresc evenimentele. Acolo sunt doar regulile de sănătate publică și mască.Același lucru se aplică și recepțiilor oficiale din 1 Decembrie.Pentru populația generală nu e interdicție, este doar obligația de a respecta măsurile de distanțare și masca”, a spus Raed Arafat.


Sursă foto: Dobrogea TV

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233