Testarea elevilor cu testele pe bază de salivă începe astăzi. Care este procedura și ce trebuie să știe părinții?

Elevii vor reveni în școli după zilele libere de Ziua Națională. Astfel, va fi demarat programul de testare a acestora pentru COVID-19. Potrivit procedurii, acest lucru va fi realizat în sala de clasă dar și la domiciliu.
Începând din 2 decembrie, va fi utilizat un test pe bază de salivă iar testarea se va face în sala de clasă sau în alte spații, sub îndrumarea unui cadrul medical, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților. Testarea periodică se va face în prima şi în a patra zi lucrătoare a săptămânii, respectiv luni și dar, înaintea orelor de curs.
Cum sunt utilizate testele de salivă
Anterior, ministrul Sănătății Alexandru Rafila și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu au realizat un ghid video, format din trei clipuri de câteva minute, în care arată cum se utilizează testele de salivă pentru depistarea COVID. Amintim că videoclipurile respective pot fi vizualizate la finalul articolului.
În primul clip, postat pe rețelele sociale, Alexandru Rafila explică în detaliu toate componentele şi felul în care se folosesc aceste teste. În al doilea clip apare Sorin Cîmpeanu, care arată cum se utilizează un test de salivă, afirmând că administrarea acestuia de către orice persoană fără pregătire medicală durează mai puţin de un minut. În al treilea videoclip este prezentat modul în care se pregătesc testele antigen pe bază de salivă.
Când se testează elevii
Potrivit regulilor stabilite de autorități, testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se va realiza în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.
Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spații, sub atenta îndrumare a cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților. În acest sens, părinții au primit un formular prin care trbuie să își dea acordul în legătură cu testarea copiilor cu aceste teste non-invazive.
Ce se întâmplă cu testele pozitive
Persoanele responsabile din cadrul unităților de învățământ au fost instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.
Testele pozitive descoperite în unitățile de învățământ vor fi aruncate în coșuri prevăzute cu capac, pedală și sac de gunoi. Ulterior, acestea vor fi eliminate pe un circuit separat.
Sursă foto: romanialibera.ro
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

