dobroge.tv

Live

Ziua Culturii Naţionale. Programul evenimentelor desfăşurate în Constanţa

Ziua Culturii Naţionale. Programul evenimentelor desfăşurate în Constanţa
15 ianuarie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Primăria municipiului Constanța organizează, alături de partenerii săi instituționali, mai multe evenimente dedicate celebrării Zilei Culturii Naționale, 15 Ianuarie:

  • Conferința online “Mihai Eminescu – mereu în actualitate”, susținută de doamna prof. univ. dr. habil. Marina Cap-Bun. Evenimentul, co-organizat de Primăria municipiului Constanța și de Școala Doctorală de Studii Umaniste din cadrul Institutului Studiilor Doctorale al Universității “Ovidius” din Constanța, va avea loc live, sâmbătă, 15 Ianuarie 2022, începând cu ora 11.00, AICI.
  • Masa rotundă “La ce bun cultura în vremuri de restriște?”, care se va desfășura la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC, aula “Adrian Rădulescu”, sâmbătă, 15 Ianuarie 2022, începând cu ora 13.00. Evenimentul este co-organizat de Primăria municipiului Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Nonguvernamentale de Tineret din Constanța, Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța și Asociația Culturală Sine Qua Non. Participarea la eveniment este limitată, în conformitate cu prevederile legale actuale în domeniu;
  • Expoziţia „Interiorul ţărănesc de sărbătoare – funcţional şi decorativ”, organizată de Muzeul de Artă Populară Constanţa. Vizitatorii pot admira obiecte de patrimoniu reprezentative pentru toate provinciile istorice româneşti: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania, Banat.
  • Va fi depusă o coroană de flori la monumentul lui Mihai Eminescu de pe faleza orașului Constanța.

Biblioteca Județeană marchează Ziua Culturii Naționale

Biblioteca Judeţeană ''Ioan N. Roman'' Constanţa marchează ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, printr-o serie de evenimente online, sub genericul "Ziua Culturii Naţionale - Ziua naşterii poetului Mihai Eminescu".

Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de Biblioteca Judeţeană "Ioan N. Roman", programul evenimentelor online transmise pe pagina de Facebook a instituţiei include: 

  • ora 10,00 - Conferinţa "Actualitatea lui Mihai Eminescu - chipul şi asemănarea", susţinută online de directorul instituţiei de cultură, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici; 
  • ora 11,00 - Galerie foto şi Vernisajul expoziţiei de carte "Mihai Eminescu la Aniversare".

Expoziţia, aflată în holul central al bibliotecii, este organizată de Biroul de bibliografie dobrogeană şi poate fi vizitată până la data de 21 ianuarie.

  • La ora 14,00 va avea loc şi un recital din lirica eminesciană, organizat în colaborare cu Biblioteca Municipală "B.P. Haşdeu" din Chişinău

Mesajul primarului Vergil Chițac

Cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale, reiterez întreaga disponibilitate a Primăriei municipiului Constanța de a participa în mod activ și responsabil la efortul colectiv de consolidare a performanțelor vieții culturale din municipiu.

În acest an continuăm eforturile anterioare în domeniu, care s-au finalizat cu adoptarea primei Strategii Culturale a municipiului Constanța din întreaga sa istorie. Anul 2022 este dedicat consolidării cadrului juridic și financiar necesar implementării programelor prevăzute în Strategie, prioritar prin intermediul Planului operațional anual pentru 2022. În acest sens, am prevăzut în proiectul de buget pentru acest an mai multe proiecte și programe culturale, precum și obiective sectoriale de investiții, inclusiv în domeniul extinderii infrastructurii culturale. Avem în vedere preluarea în patrimoniu a Grădinii de Vară, reintroducerea în circuitul public a Galeriilor de Artă, reînființarea Revistei Tomis, proiecte de reabilitare a clădirilor unor obiective culturale emblematice (creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța, creșterea eficienței energetice a imobilului „Casa Ion Bănescu”, restaurarea Muzeului de Artă Populară, reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” etc.). Totodată, ne propunem să sporim bugetul alocat culturii pe plan local, să consolidăm coeziunile locale în domeniu, să promovăm și să sprijinim programe culturale de impact, în cadrul strategic adoptat în 2022 prin votul Consiliului Local Municipal Constanța.

Cultura pare a avea astfel, în acest an, premise favorabile pentru consolidarea performanțelor locale: avem așteptări întemeiate privind un an mai bun pentru cultură în orașul Constanța.

Îmi exprim speranța că, împreună cu reprezentanții instituțiilor publice de cultură și ai comunității culturale locale, vom reuși să facem din anul 2022, în pofida crizelor actuale, un an mai prielnic pentru cultură și pentru coeziunile comunitare de care avem – mai mult decât oricând – nevoie, din perspectiva planurilor noastre privind dezvoltările sustenabile ale orașului Constanța!”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.


Sursă foto: Primăria Constanța 

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233