dobroge.tv

Live

Elevii constănțeni cer consiliere școlară de calitate în unitățile de învățământ, după moartea elevului din Năvodari

Elevii constănțeni cer consiliere școlară de calitate în unitățile de învățământ, după moartea elevului din Năvodari
15 ianuarie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Asociaţia Elevilor din Constanţa îşi exprimă condoleanţele cu privire la decesul elevului din Năvodari şi solicită asigurarea accesului echitabil la consiliere şcolară de calitate în şcoli!

CITEȘTE ȘI: Familie din Năvodari, devastată de durere. Edi și a luat zilele la doar 15 ani: „Colegii tăi te plâng, lumea e mai saracă cu un suflet blând”

La nivel mondial, sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste între 15-29 de ani. Marţi, 11 ianuarie a.c., Eduard, un tânăr de 15 ani din Năvodari, a decedat spânzurându-se de un pod feroviar. La doar 2 zile de la incident, pe 13 ianuarie, o tânără de 14 ani din Corbu a încercat să se sinucidă, înghiţind un pumn de pastile, fiind din fericire salvată de o prietenă.

CITEȘTE ȘI: JUDEȚUL CONSTANȚA. O adolescentă de 14 ani a încercat să se sinucidă din cauza notelor de la școală. Salvarea ei a fost o prietenă

Sănătatea mintală este un subiect sensibil în rândul adolescenţilor, însă tragediile precum cele antemenţionate pot fi prevenite, dacă autorităţile iau măsuri. La momentul actual, în România există aproximativ 3.500 de consilieri şcolari repartizaţi la 3 milioane de elevi.

La nivelul Legii educaţiei, numărul de elevi repartizaţi unui consilier şcolar este de 600.Considerăm acest număr ca fiind unul deficitar, elevii neavând acces la servicii de consiliere de calitate, prin prisma faptului că numărul de elevi este unul mult prea mare pentru ca aceştia să poată interacţiona cu fiecare elev în parte îndeajuns încât să îl poată consilia în mod optim”, transmit reprezentanții AEC.

În plus, menţinerea stării actuale a cabinetelor de asistenţă psiho-pedagogică nu va permite îndeplinirea rolului prevăzut de lege al consilierilor şcolari de a participa la coordonarea activităţilor de evaluare anuală a climatului şcolar şi de creare a grupurilor de acţiune anti-bullying în fiecare unitate de învăţământ. Recomandările exprimate de structuri internaţionale ale consilierilor şcolari (International School Counselor Association - ISCA / American Counseling Association) fac referire la un număr maxim de 300 de elevi, raportul optim fiind considerat de 250 de elevi pentru fiecare consilier şcolar.

Elevii ar trebui încurajaţi sa viziteze consilierul şcolar în momentele în care întâmpină o problemă. Aşa cum ne-a obişnuit sistemul de învăţământ din România, însă, consilierii şcolari sunt fie absenţi din şcoli, fie lipsiţi de interes. Astfel, mii de elevi aleg să se confrunte singuri cu problemele până când se ajunge în situaţii criză. Considerăm esenţială consilierea şcolară deoarece sănătatea mintală a elevului este primordială.

Transmitem sincere condoleanţe familiei şi prietenilor lui Eduard. Solicităm reducerea numărului de elevi per consilier şi încurajarea elevilor de a accesa serviciile consilierilor şcolari de câte ori simt nevoia!”, a mai precizat sursa citată.

Zilnic, tineri din toată ţara se confruntă cu probleme referitoare la sănătatea mintală, însă foarte puţini dintre ei au acces la servicii de consiliere optime. În timpul pandemiei, problemele acestea au fost accentuate, iar, în lipsa unor măsuri de prevenţie, tinerii sunt nevoiţi să plătească cu viaţa pentru ignoranţa statului. Astfel de tragedii pot fi prevenite, dar doar dacă statul ia măsuri care să vină în avantajul copiilor aflaţi în situaţii de suferinţă. Consider că este mai mult decât necesar ca accesul la consiliere şcolară să fie îmbunătăţit în şcoli, pentru a ne asigura că niciun elev îndurerat nu mai ajunge să recurgă la astfel de decizii extreme”, a declarat Ariana Dudună, preşedinte AEC.


Sursă foto: Arhivă Dobrogea TV

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233