dobroge.tv

Live

Măicuțele de la Mănăstirea Colilia din Cogealac au așteptat 15 ani să aibă curent electric, iar acum au primit o factură uriașă la energie

01 februarie 2022
Publicitate

Timp de 15 ani măicuţele de la Mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac au aşteptat să ajungă curentul electric și la ele în gospodărie. Însă, când au văzut primele facturi, au rămas șocate. Pentru un frigider, maşina de spălat, o ladă frigorifică şi un fier de călcat compania de electricitate le-a facturat 41.000 kw, adică 30.000 de lei. Au scos totul din priza însă, contoarul încă se-nvârteşte, spun măicuțele care s-au plâns chiar și la Arhiepiscopia Tomisului.

Departe în pustietate, la kilometri buni de orice sat, se află Mănăstirea Colilia. 17 maici trăiesc aici de 15 ani şi în tot acest timp s-au descurcat cum au putut. De la şoseaua prinicpală şi până la poarta lor sunt cel puţin doi kilometri, şi când au tras curent, anul trecut în octombrie, s-au bucurat nespus de mult. Acum au venit facturile.

Consumul nostru este de 4.000 de kw, deci 2.000 de kw pe lună. Este factură pe două luni, octombrie și noiembrie. Iar cea pe decembrie care a venit acum câteva zile este de 14.000. Și în total am 40.000 de kw. 41.000 de kw”, a declarat maica stareță Rafaela, Mănăstirea Colilia.

Pe factura de curent electric apar două tipuri de energie: Energia Activă adică cea utilă, pe care o consumă aparatele electrocasnice şi Energia Reactivă, cea care stă în cabluri şi în transformatoare.

Consumatori casnici avem frigider, ladă frigorifică, mașină de spălat, fier de călcat. Cam asta. Și becuri”, a declarat maica Teodosia, Mănăstirea Colilia.

Ne-au spus că datorită cablului care este de lungime foarte mare, de doi kilometri, este o energie care se duce și se întoarce de la șosea, de la rețeaua națională, până la transformatorul nostru. Se duce, se întoarce. Nu produce nimic în câmpul acesta. Chiar dacă scoatem toți consumatorii din priză, acea energie reactivă oricum se contorizează”, a mai declarat maica stareță Rafaela, Mănăstirea Colilia.

Măicuţele s-au plâns şi la Arhiepiscopia Tomisului, unde au căutat ajutor.

Considerăm că la mijloc de o eroare tehnică de proiectare. De aceea, împreună cu reprezentanții ENEL am îndrumat-o pe maica stareță să facă diligențele necesare pentru a se rezolva rapid această situație”, a declarat preot Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului.

Măicuţele spun că dacă ar fi știut de la început diferența de cost între energia activă și cea reactivă s-ar fi gândit de două ori înainte de a se racorda la rețeaua de curent electric. Stareța a făcut plângeri la diferite instituții dar nu știe ce șanse are să scape de aceste facturi uriașe.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233