dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Câteva ucrainence au deschis o afacere de succes. Comenzile au fost atât de multe încât au fost oprite temporar: ''Nu vrem să fim o povară pentru români''

CONSTANŢA. Câteva ucrainence au deschis o afacere de succes. Comenzile au fost atât de multe încât au fost oprite temporar: ''Nu vrem să fim o povară pentru români''
28 martie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Constanţa a devenit casă pentru câteva ucrainence care au fost nevoite să-şi împacheteze visele în bagaje mici în speranţa că-şi vor salva copiii şi viaţa. Nu au vrut să fie o povară pentru români, aşa că şi-au deschis o mică afacere prin care să-şi câştige existenţa. Astfel, s-au apucat de gătit vareniki, un desert tradiţional din Ucraina.

Şi-au făcut cunoscută afacerea pe Facebook, acolo unde au devenit cunoscute imediat, iar comenzile pentru dulciurile cu specific ucrainean au venit necontenit. Atât de multe încât au fost nevoite să nu mai accepte nicio comandă nouă.

"Datorită numărului mare de comenzi primite, încetăm temporar să acceptăm comenzi noi. Vă vom anunța de îndată ce acestea devin disponibile.Vă mulțumim pentru înțelegere", se arată într-o postare pe Facebook.

Pentru a putea posta în limba română, se folosesc de Google Translate, aşa cum reiese din postarea Asociaţiei Zi de Bine, un ONG special creat pentru a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile.

Pe pagina de Facebook intitulată "Varenyk", sunt postate poze cu celebrele dulciuri ucrainene, dar şi reţete din care învăţăm cum sunt făcute delicioasele găluşte.

Povestea lor a fost relatată şi într-o postare emoţionantă a Asociaţiei Zi de Bine. O redăm mai jos.

"Aveau vieți ca ale noastre, cu copii, cu soți, cu probleme de rutină de felul „Ce naiba le mai gătesc diseară?” și cumpărături în weekend, cu joburi sau mici afaceri în care își punea inimă, experiență, talent.

În altă zi, totul dispare și te pomenești în fața alegerilor imposibile: dacă rămâi, viețile copiilor și viața ta sunt în pericol. Dacă pleci, lași în urmă băiatul mai mare și bărbatul pe care-l iubești. Știți, de cele mai multe ori, cei care au rămas i-au convins să plece pe cei care au plecat.

Ce scriem noi aici e nimic față de ce se întâmplă în fiecare familie de ucraineni a cărei existență a fost sfârtecată de război.

Și este doar un crâmpei din realitatea acestor femei extraordinare pe care le-am descoperit: câteva ucrainence care au fugit din Odessa și s-au refugiat la Constanța. Și, după câteva zile de șoc, au zis: „Nu se poate așa, trebuie să facem ceva ca să supraviețuim. Trebuie să facem găluște!”. Și-au făcut un cont pe Facebook și au dat de veste.

„De obicei, arătăm mai bine. S-a întâmplat că a trebuit să ne părăsim casa pentru o vreme (sperăm că nu pentru mult timp). Vă mulțumim pentru primirea călduroasă în România. Probabil că nu vom înceta să vă mulțumim. Dar nu vrem să fim o povară pentru cetățenii români de rând. Prin urmare, am decis să gătim și să vindem găluște ucrainene foarte gustoase. Sperăm să vă placă și dumneavoastră."

Nu știu nici română, nici engleză. Google Translate le e traducător personal și niciodată până acum n-am îndrăgit în halul ăsta Google Translate. Dacă vreți să știți ce e o „catastrofă globală”, să știți că e vorba de situația în care „hypermarketul a rămas fără cireșe înghețate. Am cumpărat-o pe toate și acum a dispărut.”

În săptămâna asta s-au întâmplat multe. Am cunoscut aceste ucrainence extraordinare, am mai învățat un cuvânt în ucraineană - varenyk = aluat fiert = (de fapt) găluștele pe care noi le știm de colțunași.

Despre restul, dimineața, la cafeaua cu lapte sau fără, cu zahăr sau fără, dar neapărat cu #JurnalulDeBINEri", scrie Asociatia de Bine pe Facebook,

Sursă foto: Asociatia de Bine Facebook

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233