Live

Mai multe premiere chirurgicale, bazate pe culoare, la Spitalul Județean Constanța

Mai multe premiere chirurgicale, bazate pe culoare, la Spitalul Județean Constanța
publicat pe 14 august 2020

Premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța. O echipă complexă de medici coordonată de Ș.L. Dr. Răzvan Popescu a efectuat mai multe intervenții chirurgicale laparoscopice, minim invazive, utilizând o tehnologie modernă, de ultimă generație pusă la dispoziție de o firmă de renume din domeniul medical.

Mai exact, intervențiile au fost efectuate utilizându-se un sistem de imagine ultraperformantă LED 4K Rubina, ce a permis realizarea chirurgiei laparoscopice asociind imagini de fluorescență în infraroșu, prin injectarea unei substanțe speciale numită ”verde de indocianină” (ICG- indocyanin green).

Chirurgia realizată în spectrul infraroșu oferă o imagine augmentată în timp real, capabilă să evidențieze detalii de o mare valoare intraoperatorie: vizualizarea vascularizației și microperfuziei tisulare folosită în chirurgia tubului digestiv pentru a evalua gradul de perfuzie și calitatea anastomozelor, permițând astfel reducerea riscului de fistule postoperatorii, o complicație de temut, în special în chirurgia colo-rectală. De asemenea, noua tehnologie poate fi utilizată în chirurgia hepato-biliară prin evidențierea căilor biliare pentru colecistectomii cu grad ridicat de dificultate și a parenchimului hepatic în caz de rezecții, identificarea ganglionului santinelă în chirurgia oncologică digestivă, precum și a ureterelor și a vaselor pelvine în chirurgia onco-ginecologică.

Astfel, două dintre cazurile rezolvate în cadrul Secției Clinice de Chirurgie I sunt de cancer colo-rectal la care s-au efectuat rezecții recto-sigmoidiene cu excizie totală de mezorect și anastomoză colo-rectală distală folosind tehnica fluorescenței ICG. In ambele cazuri evoluția postoperatorie a fost favorabilă iar pacienții au fost externați în mai puțin de o săptămână de la efectuarea intervenției, timpul de spitalizare fiind redus cu câteva zile.

Un alt caz rezolvat este al unei paciente cu istoric oncologic, diagnosticată cu o formațiune tumorală pelvină de mici dimensiuni, situată periureteral. La realizarea acestei intervenții a participat și Conf. Univ. Dr. Felix Voinea, șef secție Clinică Urologie. Astfel, prin injectarea soluției de verde de indocianină ureteroscopic, transvezical, au fost posibile vizualizarea cu ușurință și disecția în siguranță, prin tehnica laparoscopică, a ureterului și vaselor pelvine, cu excizia formațiunii. Datorită preciziei cu care a fost efectuată această intervenție, recuperarea pacientei a fost extrem de rapidă iar timpul de spitalizare a fost redus semnificativ, externarea fiind posibilă după doar 3 zile.

Intervențiile de acest gen durează în medie cinci ore și presupun o colaboare strânsă și o comunicare permanentă între echipele anestezico-chirurgicale, atât în timpul intervenției cât și după finalizarea acesteia.

Sunt intervenții care se realizează doar în câteva centre de referință din țară impunând o dotare adecvată și echipe chirurgicale antrenate, cu experință în chirurgia laparoscopică avansată, având beneficii reale pentru pacienți. Calitatea imaginii crește atât siguranța actului medical cât și performanța acestuia, a declarat S.L. Dr. Răzvan Popescu, coordonatorul echipei medicale.

La noi în spital lucrurile evoluează. In ciuda situației actuale, ne-am luat toate măsurile de precauție, respectăm regulile și facem tot ce ne stă în putință pentru a rezolva nu doar urgențele, ci și cazurile mai deosebite. Felicitări echipei medicale, a transmis managerul SCJU Constanța, Ș.L. Dr. Cătălin Nicolae Grasa.Galerie Foto

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

UPDATE. ALEGERI LOCALE COSTINEŞTI. Procesul de votare a fost reluat a fost reluat cu buletinele greşite, alegătorii fiind informaţi în legătură cu eroarea

Procesul de votare a fost oprit la Costineşti, după ce pe buletinele de vot a fost descoperită p greşeală. Astfel,...

ALEGERI LOCALE CONSTANŢA. 17 candidaţi pentru Primăria Constanţa

17 candidaţi s-au înscris în cursa pentru Primăria Constanţa la alegerile locale care se vor desfăşura astăzi ,...

ALEGERI LOCALE CONSTANŢA. 10 candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa

Astăzi, constănţenii îşi aleg primarul, dar preşedintele de consiliu judeţean.  Zece...

ALEGERI LOCALE CONSTANŢA. Prezenţa la vot la această oră

La ora 9:40, , prezenţa la vot la Constanţa, este de 7,30%.În cest moment, la nivelul județului Constanța, din...

ALEGERI LOCALE CONSTANŢA. Vergil Chiţac, aplaudat la ieşirea din secţia de votare: ''Am votat pentru schimbare''

Vergil Chiţac, candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Constanța, a votat în această...

ALEGERI LOCALE CONSTANŢA. Horia Constantinescu a votat: Sunt suficiente opţiunile care ar trebui să vă mobilizeze şi să vă scoată din case

Horia Constantinescu, candidat pentru Primăria Constanța din partea PPU-SL, a votat în această dimineaţă la...

ALEGERI LOCALE CONSTANŢA. Corina Martin a votat ''pentru un oraş verde, un oraş curat''

Şi Corina Martin, candidat PER la Primăria Constanța, a votat în această dimineaţă, la Secția Votare 167, la...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233