dobroge.tv

Live

Persoanele decedate de COVID-19 vor fi înmormântate normal. Ministerul Sănătății vrea să renunțe la măsurile stricte impuse în pandemie

Persoanele decedate de COVID-19 vor fi înmormântate normal. Ministerul Sănătății vrea să renunțe la măsurile stricte impuse în pandemie
05 mai 2022
Redactia DTV
Publicitate

Un proiect de Ordin publicat de Ministerul Sănătăţii în transparenţă decizională propune renunţarea la măsurile stricte privind înmormântarea persoanelor decedate de COVID-19. Ordinul este semnat de Adriana Pistol, medic epidemiolog, fost director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, actual secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, scrie Adevărul.

Comisia de Medicină Legală a Ministerului Sănătăţii, în acord cu Preşedintele Comisiei Superioare de Medicină Legală, propune încadrarea pe termen lung a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 în cadrul grupei a 2-a de risc prevăzută în cuprinsul Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1533/2017 privind aprobarea metodologiei de încadrare a riscului infecţios pentru persoanele decedate cu boli infecţioase nr. 761/10.03.2022 şi recomandă abrogarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 436/2020 cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit referatului de aprobare a noului Ordin al Ministerului Sănătăţii, citat de Hotnews.ro.

Ce prevede proiectul de Ordin de ministru:

„Art. I - Metodologia de încadrare a riscului infecţios pentru persoanele decedate cu boli infecţioase aprobată prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1533/29.12.2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 16 ianuarie 2018, se completează după cum urmează:

1. La litera C „Clasificarea riscului de transmitere a bolilor infecţioase în funcţie de gravitate, pentru persoanele care manipulează, autopsiază sau vin în contact direct cu cadavrul:” la punctul 2 „Risc mediu se atribuie pentru următoarele boli”, după lit. o) se adaugă o nouă literă, litera p) cu următorul cuprins: p) – infecţia cu SARS-CoV-2.

Care sunt principalele motive pentru carecondițiile de înmormântare a persoanelor decedate de COVID-19 vor fi relaxate

În referatul de aprobare a proiectului de Ordin de ministru aflat în transparenţă decizională sunt indicate 3 motive principale pentru care condiţiile de înmormântare a persoanelor decedate de COVID-19 ar trebui schimbate, după 2 ani de pandemie”.

Prin adresa Comisiei de Medicină Legală a Ministerului Sănătăţii f.n. din data de 24.03.2022, semnată de Preşedintele Comisiei, precum şi de către Preşedintele Comisiei Superioare de Medicină Legală, înaintată Ministerului Sănătăţii prin adresa Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” nr. A8/3835/2022, sunt comunicate următoarele, se arată în document:

„1. Menţinerea prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 436/2020 pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARS-CoV2) ar putea fi justificată prin faptul că evoluţia pandemiei este, încă, imprevizibilă.”

„2. Totodată, prevederile Ordinului 436/2020 a generat o reacţie socială negativă importantă din partea aparţinătorilor persoanelor decedate.”

„3. De asemenea, costurile implicate prin procurarea materialelor determină, de mai bine de 2 ani, cheltuieli importante cu impact negativ asupra bugetului instituţiilor medico-legale, implicit a Ministrului Sănătăţii, fapt care a redus semnificativ posibilităţile acestora de dotare şi dezvoltare.”


Sursă foto: G4Media.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233