Efectele pandemiei: milioane de copii au rămas orfani din cauza Covid 19, iar în UE speranța de viață este mai scăzută ca în 2019

Peste 5 milioane de copii au rămas orfani din cauza pandemiei. Se estimează că 5,2 milioane de copii din întreaga lume și-au pierdut un părinte sau un îngrijitor din cauza COVID-19, scrie dcnews.ro. Numărul acoperă începutul pandemiei până în octombrie 2021, timp în care au existat aproximativ 5 milioane de decese la nivel global din cauza COVID-19. Cu fiecare deces raportat, cel puțin un copil a rămas orfan, prin pierderea unuia sau a ambilor părinți sau a suferit pierderea unui îngrijitor, cum ar fi un bunic sau o altă rudă adultă în casa căruia locuia, raportează cercetătorii în Lancet Child & Teenager Health.Iar efectele negative ale pandemiei nu se opresc aici.
Speranţa de viaţă în Uniunea Europeană în 2021 era încă sub nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, a anunţat vineri biroul de statistică al UE, citat de Agerpres. Eurostat a raportat date preliminare pentru 2021 care arată că pandemia a avut un efect negativ, speranţa de viaţă la naştere scăzând în aproape jumătate din statele membre ale UE, într-o comparaţie anuală faţă de 2020, relatează DPA.
Cele mai grave scăderi ale speranţei de viaţă au fost raportate pentru Slovacia şi Bulgaria, cu scăderi de -2,2 ani, urmate de Letonia cu -2,1 ani şi Estonia cu -2,0 ani, comparativ cu 2020.
Luxemburg reprezintă o excepție
Într-o a doua comparaţie a datelor faţă de 2019, înainte de izbucnirea COVID-19 în Europa, Luxemburg a fost singurul stat membru al UE în care speranţa de viaţă a crescut cu +0,1 ani, potrivit Eurostat. În cadrul aceleiaşi comparaţii de dinaintea pandemiei, între 2019 şi 2021, Eurostat nu a constatat nicio schimbare în ceea ce priveşte speranţa de viaţă în Malta şi Suedia.
Comparaţia datelor pre-pandemice arată că speranţa de viaţă a scăzut cel mai mult în Bulgaria, cu -3,7 ani, Slovacia, cu -3,0 ani, şi România, cu -2,7 ani, potrivit datelor Eurostat.
Biroul de statistică al UE defineşte speranţa de viaţă la naştere ca fiind numărul mediu de ani pe care un nou-născut i-ar trăi dacă ar fi expus la condiţiile actuale de mortalitate pe tot parcursul vieţii sale.
sursă foto: Pexels.com
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

