dobroge.tv

Live

Sute de soldaţi au fost evacuați de la combinatul Azovstal, Mariupolul este controlat în totalitate de ruși. Un luptător a făcut o fotografie emoționantă: ''Lumina va învinge întunericul''

Sute de soldaţi au fost evacuați de la combinatul Azovstal, Mariupolul este controlat în totalitate de ruși. Un luptător a făcut o fotografie emoționantă: ''Lumina va învinge întunericul''
17 mai 2022
Redactia DTV
Publicitate

Este a 83-a zi de război în Ucraina, iar Mariupolul este controlat în totalitate de ruşi. Peste 260 de soldați ucraineni au fost evacuați luni seară de la combinatul Azovstal, soldații fiind preluați de forțele ruse și duși în zonele controlate de acestea. O cincime dintre ei sunt răniți și au fost duși la spital. Forțele ucrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat Mariupol, a transmis Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

"Garnizoana „Mariupol” şi-a îndeplinit misiunea de luptă. Comandamentul Militar Suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului lor. Apărătorii din Mariupol sunt eroi ai timpului nostru. Ei vor rămâne pentru totdeauna în istorie: unitatea specială „Azov”, Brigada 12 a Gărzii Naţionale a Ucrainei, Brigada 36 Separată de Marină, grăniceri, poliţie, voluntari, Apărarea Teritorială a Mariupol”,se arată într-un comunicat al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Peste 260 de persoane au fost salvate din uzina Azovstal asediată, inclusiv 53 grav rănite, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar.

Ea a precizat că „53 de persoane rănite grav au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk pe teritoriul Republicii Populare Doneţk, pentru îngrijiri medicale”. Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka, prin coridorul umanitar. Malyar a precizat că unii militari rămân la Azovstal.

"Lumina va învinge întunericul"

Un luptător de la Azovstal a făcut o fotografie emoționantă, cu un puternic mesaj de speranță, în oțelăria în care rezistă de două luni alături de camarazii lui.

Unul dintre apărători stă într-o clădire a imensului complex siderurgic sub o rază de soare care pătrunde printr-o spărtură în tavan. Stă cu brațele întinse și cu fața spre lumină.

Fotografia a fost făcută de Dmitro Kozatski, de la Regimentul Forțelor Speciale Azov. El este autorul mai multor fotografii impresionante cu luptătorii de la Azovstal.

Mesajul comandatului Batalionului Azov la evacuarea militarilor răniţi din Azovstal

Comandantul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, a spus în mesajul său video transmis luni seară, când au fost evacuaţi şi soldaţii din oţelăria Azovstal, că decizia a fost luată pentru salvarea vieţilor luptătorilor.

„Întotdeauna există riscuri când comanzi o unitate. În război nu există planuri şi operaţiuni complet sigure. Cel mai important lucru este să înţelegi dacă ai luat în calcul toate riscurile, dacă există un plan B, dacă eşti complet pregătit să respecţi planul, care trebuie să combine îndeplinirea misiunii cu protejarea la maximum a vieţii şi sănătăţii oamenilor. Poate de aceea războiul este o artă, nu o ştiinţă, când ai îndeplinit misiunea şi ai salvat cât mai mulţi oameni posibil. Acesta este cel mai înalt nivel de comandă şi control. În special atunci când decizia ta primeşte aprobarea superiorilor. Glorie Ucrainei!”,a spus Denis Prokopenko în mesajul înregistrat.

Zelenski: Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat și el evacuarea, spunând că a fost o operațiune pusă la punct de forțele armate și serviciile de informații. Zelenski a mai adăugat că se vor face eforturi pentru aducerea acasă a soldaților care au ajuns în mâna rușilor.

„O zi dificilă. Dar în această zi, la fel ca în toate celelalte, scopul este să ne salvăm țara și oamenii. Privitor la situația din Mariupol: mulțumită acțiunilor Armatei Ucrainei - forțele armate, serviciile de informații, echipele de negociere -, a Comitetului Internațional al Crucii Roșii și al ONU, sperăm că vom putea salva viețile băieților noștri. Printre ei se află răniți grav, care primesc ajutor medical. Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață. Acesta este principiul nostru. Cred că orice persoană rezonabilă înțelege ce spun”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic de la miezul nopții.

„Operațiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului a fost începută de forțele militare și serviciile de informații. Munca pentru a-i aduce pe băieți acasă va continua, dar această muncă necesită delicatețe. Și timp”, a mai adăugat președintele ucrainean.

BBC: Rusia a continuat atacurile asupra regiunii Lugansk

Rusia a continuat atacurile asupra regiunii Lugansk, la sud de Harkov, ucigând două persoane şi rănind alte nouă ca urmare a bombardamentelor asupra unui spital din Severodoneţk, transmite BBC, citând preşedinţia Ucrainei. Cu toate acestea, forţele ruse au făcut puţine progrese, autorităţile ucrainene spunând că intensitatea bombardamentelor asupra oraşului din nord-estul Harkiv s-a „redus semnificativ” iar trupele ucrainene de contraatac din zonă au ajuns la graniţa cu Rusia.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233