dobroge.tv

Live

Reportaj filmat cu camera ascunsă. Constănțenii scot mai mulți bani din buzunar pentru a merge cu taxiul: cât a ajuns să coste o cursă de la Gară până aproape de zona Butoaie

14 iunie 2022
Publicitate

Constănțenii care merg cu taxiul scot mai mulți bani din buzunar, începând de săptămâna trecută, după ce taximetriștii au decis să mărească tariful minimal. Astfel, pentru o cursă în timpul zilei, clienții achită, mai nou, un minim de 3,19 lei pe kilometru, față de 2,61 lei pe kilometru, cât a fost prețul în ultimii cinci ani. De pildă, un constănțean ne-a spus că pentru o cursă pentru care plătea 12 lei acum îl costă 15 lei.

Valul de scumpiri din ultimele luni a ajuns și la nivelul transportului de persoane. A venit rândul taximetriștilor constănțeni să mărească prețurile. Cei care călătoresc cu acest mijloc vor plăti cu 60 de bani mai mult pe fiecare kilometru.

Joi, vineri am mărit tarifele, săptămâna trecută. Și totuși nu se reflectă 50 de bani și mai ales de când orașul ăsta s-a reconfigurat cu sensurile unice, se ocolește și mai mult, se consumă foaret mult și bineînțeles că noxele sunt și mai mari”, spune un șofer de taxi.

Șofer taxi: Asta e rău și pentru clienți. Nouă nu ne favorizează prea mult. E pierderea pe care o aveam înainte, cu prețul vechi.

Reporter: Ați observat mai puțini clienți de când s-a scumpit?

Șofer taxi: Da, să știți că se simte o diferență.

Constănțenii acum nu se mai înghesuie să meargă cu taxiul. Pentru unii este prea scump, așa că se orientează spre mijloacele de transport în comun, în timp ce alții preferă serviciile de ride-sharing.

Nu, că nu îmi permit. E pensia mică. Acum merg la proceduri și aștept. Vin cu două mașini și mi-e greu, am și o vârstă. Dar ce să fac? Cu taxiul nici pomeneală”, spune o constănțeancă.

Deja am început să prefer alt de tip de servicii precum companiile de ride-sharing”, spune un constănțean.

Unii șoferi susțin că ar renunța la această profesie, acuzând că sunt nevoiți să aducă bani de acasă pentru a acoperi cheltuielile cu reparațiile vehiculelor, uzura și altele.

Eu am luat mașina și vreau să renunț, să o vând și mașina, și totul. Îmi pare rău că am luat-o. Mașină de doi ani jumate, nu mai are preț. Să ne aflăm în treabă”, spune un șofer de taxi.

Din cauza numărului redus de clienți, unii taximetriști se descurcă cum pot. Ba chiar apelează la tot felul de tertipuri pentru a-și rotunji veniturile. Cele mai multe astfel de șiretlicuri se fac în zona gării. Nu pornesc aparatul și cer o sumă mult mai mare față de cât ar costa de fapt – așa procedează o parte dintre taximetriști cu toți turiștii.

Reporter: Bună ziua!

Șofer taxi: Săru-mâna!

Reporter: Până în Mamaia?

Șofer taxi: Poftiți! Unde în Mamaia?

Reporter: La hotel …

Șofer taxi: E în jur de 50-60 lei.

Reporter: Pe ceas sau așa că spuneți dumneavoastră?

Șofer de taxi: Păi pe ceas dacă vă pun, poate să sară. Eu v-am zis…cred că sare de aparat.

Cu alte cuvinte, pe o distanță de aproximativ 10 kilometri, din fața Gării până aproape de zona Butoaie, o cursă ar trebui să coste maximum 35 lei, nu 50-60 lei, aşa cum ni s-a comunicat. În ceea ce privește tariful de noapte, acesta a rămas același: 3,5 lei pe kilometru.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233