dobroge.tv

Live

Antibioticele pentru copii, greu de găsit în farmaciile constănțene: „Am alergat prin oraș vreo două ore pentru un medicament”

27 iunie 2022
Publicitate

Constănțenii se plimbă de la o farmacie la alta ca să găsească anumite medicamente prescrise de medicul de familie. Lipsesc unele antibiotice pentru copii, dar și pentru adulți. Oamenilor li se spune că nu mai există stocuri, deși farmaciștii susțin că fac cereri în mod constant pentru a acoperi necesarul.

Din farmacie în farmacie – așa merg unii constănțeni care au nevoie de antibiotice pentru copiii bolnavi. Deși găsesc înlocuitor, majoritatea pacienților vin cu rețete care trebuie respectate cu strictețe.

Da, de exemplu, săptămâna trecută am alergat prin oraș vreo două ore pentru un medicament pentru copil. Mi se pare aiurea că nu se găsește un medicament în atâtea farmacii pe care le avem, dar medicul a înlocuit medicamentul”, spune un constănțean.

Este vorba despre suspensia de Augmentin, care este deficitară în ultima perioadă. Greu se găsesc și Amoxiklav-ul, dar și Zinnat-ul, tot pentru cei mici.

Uneori, da. S-a mai întâmplat să mai cerem și să nu existe, dar am mers la alte farmacii și am găsit până la urmă ce căutăm”, spune un constănțean.

O dată mi se pare că a luat Augmentin în primele luni, deci prima jumătate de an și l-am găsit, l-am luat pe rețetă și a fost totul în regulă”, spune un alt constănțean.

Aceste siropuri se găsesc din ce în ce mai greu, iar la unele farmacii lipsesc din stoc de mai multe săptămâni. O echipă Dobrogea TV a intrat la întâmplare în câteva puncte farmaceutice și a cerut aceste medicamente.

Reporter: Bună ziua! Găsesc la dumneavoastră Augmentin suspensie?

Farmacist: Nu cred. De 457?

Reporter: Da.

Farmacist: Nu.

***

Reporter: Augmentin nu?

Farmacist: Nu, din păcate.

O altă farmacie, aceeași situație. De data aceasta însă, ni s-a oferit un antibiotic cu o substanță similară, dar și acesta era deficitar. Doar două flacoane mai erau disponibile.

Reporter: Bună ziua! Găsesc la dumneavoastră Augmentin suspensie?

Farmacist: Nu știu dacă-i la mine, dacă găsiți undeva. Eu am Amoxiklav, e același lucru, cu toate că și ăsta se găsește greu, dar mai am două flacoane.

Medicii de familie spun că primesc tot timpul telefon de la părinți care îi roagă să schimbe rețeta sau concentrația medicamentului din cauză că nu găsesc ceea ce le este prescris copiilor lor.

În ultimul timp primesc foarte multe mesaje de la părinți care nu găsesc antibiotice pentru copii, lipsesc foarte multe suspensii pentru copii, iar la unele antibiotice, lipsesc chiar și comprimatele pentru adulți”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

Probleme ar fi în lanțul de aprovizionare. Producătorii de medicamente nu ar avea materie primă pentru ambalaje, plastic sau staniol pentru blistere. Îngrijorător este că lipsesc și medicamente pentru cancer, boli de inimă sau alte boli cronice.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233