dobroge.tv

Live

Momente istorice în județul Constanța. După mai bine de 30 de ani începe producția de gaze naturale extrase din Marea Neagră: „Făcut pe forțele noastre, făcut de o companie românească”

28 iunie 2022
Publicitate

România traversează zilele acestea momente istorice. A fost inaugurată stația de tratare a gazelor naturale de la Vadu. Capacitatea de producţie a platformelor marine nou-instalate pe fundul Mării Negre va fi de un miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Instalația de extracție a gazelor naturale din zăcămintele submarine este prima de acest fel montată în ultimii 30 de ani și este complet automatizată.

Proiectul exploatării gazelor din Marea Neagră constă în construirea a patru sonde de producție amplasate pe zăcământul Ana și o conductă submarină de 126 de kilometri care asigură transportul gazelor până la noua stație de tratare din comuna Corbu. Concret, acestea extrag gazul și îl trimit la o platformă centrală unde suferă o primă procesare, după care este împins chiar de presiunea propriului zăcământ printr-o conductă instalată pe fundul mării la 70 de metri adâncime, până la uscat.

Ceea ce vedeți în spatele meu este practic locul unde gazele din Marea Neagră intră în stația de tratare de la Vadu. Practic, aici se termină conducta lungă de 126 de kilometri, transmite Ina Popescu, reporter Dobrogea TV.

Odată ajunse aici, în stația de tratare, gazele suferă o procesare complexă. Sunt scoase toate celelalte componente cu care gazul iese din zăcământ, astfel încât, la final rămâne gaz metan cu puritate 99%. El este apoi compresat ca să poată fi împins din alte conducte în Sistemul Național de Transport al Gazelor.

Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia este primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit în ultimii 30 de ani.

După revoluție, din punctul meu de vedere, este cel mai mare proiect de infrastructură făcut în ultimii 30 de ani, făcut tailor-made, nou-nouț. Făcut pe forțele noastre, făcut de o companie românească”, a declarat Gabriel Comănescu, președinte Grup Servicii Petroliere.

Este o etapă esențială în acestă luptă a noastră de a deveni independenți energetic. Este, cred, primul pas concret care se face”, a declarat Mihai Daraban, director Camera de Comerț și Industrie a României.

Platforma de producție a fost instalată încă din luna septembrie a anului trecut, iar toate echipamentele din largul mării, începând de la platformele de exploatare, stațiile de supraveghere, pompele pentru conducte și echipamentele de tratare a gazelor, toate sunt automatizate. Întregul proiect este deservit de doar 60 de muncitori care supraveghează parametrii sistemului.

Platformele au fost construite în România. Toată instalația din largul mării, conducta de gaz, pompele, platformele - toate sunt românești”, a declarat Mark Beacom, director general BSOG.

Zăcămintele marine Ana și Doina vor da României anul acesta jumătate de miliard de metri cubi de gaze. Ponderea importurilor de gaze rusești în acoperirea consumului intern a fost, în anii trecuți, de 20-25%. O reducere a consumului intern cu 14%, cât s-a înregistrat în primele cinci luni, dublată de declanșarea producției de azi din Marea Neagră, ar face ca România să devină aproape independentă de importuri.

Față de anul trecut, suntem cu 200 de milioane de metri cubi mai mult în depozite. Noi avem un grafic în funcție de consumul intern și vă asigur că ne vom ține de el”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Oficialii spun că nu vom avea probleme cu gazele naturale la iarnă. Există o decizie a Comisiei Europene și fiecare țară trebuie să intre în sezonul rece cu 80% din capacitatea de depozitare. La acest moment, România este la 41%.

Angajamentul nostru față de noi în primul rând și față de Uniunea Europeană este ca până la 1 august să avem în depozite 46%, până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% și până la 1 noiembrie 80%”, a declarat Nicolae Ciucă, prim-ministrul României.

Odată cu începerea exploatării din această lună, Dobrogea devine lider în producția de energie: gaze naturale, energie eoliană și capacități nucleare de producție.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233