A fost finalizată stația de colectare a deșeurilor din Tortoman. Primar: „Pentru locuitorii comunei se vor crea locuri de muncă. Este o investiție foarte bună pentru noi”
Stația de colectare a deșeurilor din localitatea constănțeană Tortoman a fost finalizată. Depozitul ecologic va avea o capacitate de 35.000 de tone pe an, iar acolo vor fi depozitate deșeuri menajere, dar și cele din piețe ori parcuri. Lucrările au durat opt ani de zile iar valoarea proiectului s-a ridicat la aproximativ 43 de milioane de euro.
Începută în urmă cu opt ani, stația de colectare selectivă de la Tortoman a fost finalizată. Acum există și drum de acces către platformă, un lucru esențial în funcționarea ei.
„Acest proiect, „Sistemul integrat al deșeurilor” practic are o adresabilitate de 85% asupra populației județului Constanța privind colectarea deșeurilor și etapa a doua de neutralizare a deșeurilor”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
În stația de la Tortoman ajung deșeurile colectate selectiv. Pe două fracții trebuie, trebuie să vină hârtie – carton, și fracția a doua, plase plus ceva metal că nu pot fi separate. Și ele se împart, se trece la hârtie-carton, se recuperează, tot deșeul pleacă pe restu, iar restul se balotează și se valorifică.
Deschiderea stației de colectare a deșeurilor reprezintă o oportunitate și pentru comuna Tortoman.
„Pentru locuitorii comunei se vor crea locuri de muncă și automat bani care vor veni la bugetul local. Este o investiție foarte bună pentru noi în comuna Tortoman”, a declarat Lucian Chitic, primarul comunei Tortoman.
Vor fi făcute economii financiare datorită recuperării produselor reciclabile. Mai mult decât atât, se reduc semnificativ și mirosurile neplăcute ori emisiile de gaze cu efect de seră.
„Pentru orașe vom asigura eco-insule digitalizate astfel încât, în zona orașelor, modul de colectare să fie unul European, civilizat și eficient. Să avem o reducere a deșeurilor reziduale care se duc la groapă”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
De asemenea, potrivit ministrului Mediului, în zona rurală vor exista peste 540 de centre de aport voluntar. Mai exact, vor fi centre care se ocupă cu deșeurile voluminoase. Stația de colectare a deșeurilor din localitatea Tortoman trebuia să fie gata încă din anul 2020. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Constanța, dacă lucrările nu se finalizau acum, banii primiți de la Uniunea Europeană trebuiau înapoiați. Mai exact, aproximativ 60 de milioane de euro. Acum urmează recepția lucrării și licitația pentru serviciile de colectare. Depozitul va avea o capacitate de 35.000 de tone de deșeuri pe an.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Acțiune a polițiștilor constănțeni pentru prinderea șoferilor beți și drogați: doi tineri depistați pozitiv la cocaina, cannabis și amfetamină - amenzi de peste 17.000 de lei

Urmărire pe străzile din Constanța după ce un șofer drogat nu a oprit la semnalul polițiștilor: a fost internat la Palazu Mare

NAȚIONAL. Tragedie în această dimineață: trei persoane au murit și două au fost rănite după ce două mașini s-au ciocnit violent - un băiat de 15 ani a fost salvat după ce a intrat în stop cardiac. FOTO/VIDEO
Cod galben de averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii în mai multe județe. Alte zone din țară, sub cod portocaliu. HARTĂ
A fost semnat acordul de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului strategic național Unitățile 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă
JURNAL PORTUAR, 09 iunie. 46 de nave s-au aflat azi dimineață sub operare în porturile de la malul mării
Probele orale din cadrul examenului de Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului
Mai multe



Dumnezeul lui Arie


Lelia RUS-PÎRVAN artist vizual, director Muzeul de Artă Constanța


Eugenia TĂRĂȘESCU-JIANU scenografă


Alăptarea este instinctivă. Ce probleme pot apărea?


ORBIREA DUHOVNICEASCĂ


Rugăciunea în Duh și Adevăr
