dobroge.tv

Live

„Era îngustă, nu aveai cum să te distrezi”. Se lucrează la lărgirea plajei din Eforie Sud: la finalul lunii va începe operaţiunea de înnisipare

04 august 2022
Publicitate

Lucrările de lărgire a plajei de la Eforie Sud au intrat în linie dreaptă. La sfârşitul acestei luni va începe operaţiunea de înnisipare. Zilele acestea se montează conductele prin care va fi extras nisipul. La finalul operaţiunii, staţiunea Eforie Sud va câștiga 50 de hectare de plajă nou nouță și va fi mai lată cu până la 140 de metri.

În zona în care se lucrează acum, înainte era doar o bucată mică de plajă. Turiștii care vin în fiecare vară la Eforie Sud povestesc că pe această porțiune nu aveai cum să stai pentru că era extrem de îngustă. Nici nisipul nu era foarte bun.

Era un ochi magic. Așa! Veneau copiii, făceau baie. Însă, în rest, nu mai era nimic mai important. Oamenii mergeau pe stânci, nu puteai să intri în apă. Acum în partea cealaltă sunt într-adevăr câteva pietricele la mal, dar în rest este nisip”, spune un turist.

Era îngustă, nu aveai cum să te distrezi, că vorba aia, de aia vii la mare. Sperăm că o să iasă bine și o să avem loc să ne distrăm, să fie bine”, spune o turistă.

Efectiv patru rânduri de oameni și cam asta era plaja”, spune un tânăr.

Sunt și turiștii care veneau aici în fiecare sezon estival și se bucurau de razele soarelui și de mare fără a fi deranjați că faptul că porțiunea aceasta de plajă era mică. De asemenea, susțin că era și foarte curată față de cum arată acum plajele de la malul mării.

Turistă: Era pe vremea lui Ceaușescu, era chiar foarte frumos și îngrijit și atunci.

Reporter: Și acum?

Turistă: Acum văd că se dă silința să fie frumos.

Plaja de la Eforie Sud va fi înnisipată cu ajutorul unei conducte de mare capacitate. Aceasta va extrage nisip din mare. Este aceeași conductă care s-a folosit pentru extragerea nisipului cu care a fost lărgită și plaja din staţiunea Mamaia, în prima etapă.

Astea le bagă, forează nisip de la distanță și apoi plaja o face până la 150 de metri de plajă. Lărgește plaja. Fața de cum era până acum, acum este bijuterie”, spune un turist.

Se va lucra pe aproximativ șase kilometri. Pe această porțiune au fost deja construite șapte diguri iar în acest moment se fac ultimele pregătiri pentru operațiunea de înnisipare. În prealabil tubulatura submersă a fost sudată pe secțiuni de 12 metri lungime. Ulterior aceasta va fi împinsă în apă, umplută cu aer și remorcată în poziția finală pentru înisipare.

„La final vom aduce nisip din largul Mării Negre. Vom conecta conducta și vom pompa nisipul pentru ca crea noi plaje”, a declarat Bennart Zijderveld, şef de echipă.

Se preconizează ca înnisiparea să înceapă în ultima decadă a lunii august astfel încât în două luni să finalizăm înnisiparea pe sectorul Eforie”, a declarat Hristu Uzun, director ABADL.

O navă specializată va fi adusă în largul mării la aproximativ 12 km iar de acolo va draga nisipul. Patru milioane de metri cubi de nisip va face ca în final plaja de la Eforie Sud să fie mai lată cu până la 140 de metri.

Cele care sunt pe apă acum, sunt două pe apă, se unesc între ele și se conectează la conducta de oțel. Partea pe care o vedeți în larg este partea care se conectează la dragă, iar cele care sunt pe larg se conectează la nava mare”, spune un muncitor.

Cel mai probabil vară viitoare turiștii vor putea face plajă pe noile sectoarele lărgite.

Se va face plajă la Eforie Sud. Eforie Sud nu prea a avut plajă mai deloc în ultimii 20-30 de ani. Avem garanția că va rezista plaja conform proiectului”, a mai declarat Hristu Uzun, director ABADL.

Proiectul pentru reducerea eroziunii costiere urmează să fie gata anul viitor. La final litoralul va câștiga aproape 200 de hectare de plajă nouă, întinse pe 33 de kilometri de litoral.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233