dobroge.tv

Live

O nouă invenție pe litoral! Balize gonflabile pentru cei care nu ştiu să înoate: vor fi oferite gratuit pe plajele din Mamaia și Constanța

04 august 2022

O invenţie nouă îşi face apariţia pe litoral, gândită pentru cei care nu ştiu să înoate bine şi au nevoie de ajutor: un sac gonflabil, dotat cu fluier şi vopsit portocaliu, va fi găsit la fiecare salvamar. Este făcut astfel încât să poată fi prins pe corp şi înăuntru să poţi băga un telefon mobil sau un tricou ori un alt obiect ferit de umeazeală. Te ţine la suprafaţă ca un colac şi le semnalizează salvamarilor poziţia unde poţi fi găsit atunci când eşti în dificultate.

Publicitate

Această baliză se prinde cu această centură de cel care înoată. De asemenea, în interior înotătorul poate să își pună un telefon mobil și orice altceva, astfel încât în momentul în care are nevoie de ajutor să poată inclusiv suna. Îl protejează foarte bine. Apa nu intră în această baliză”, spune Cristina Predoiu, iniţiator proiect.

Inventatorii ei au numit-o „baliză”. Și asta pentru că le arată salvamarilor poziţia turistului aflat în dificultate, în orice clipă. Însă, este vorba de fapt de un sac impermeabil care se umflă ca un colac de plajă. În el putem chiar să depozităm lucruri utile sau de valoare.

Se strânge în zona aceasta şi apoi, foarte simplu, se închide. În momentul în care orice înotător oboseşte se ţine de plută şi are la dispoziţie acest fluier cu care poate fluieră pentru a atenţiona salvamarul de la foișor că a obosit”, spune un salvamar.

Aici sunt două camere care se umflă din lateral. De aici și de aici. Trebuie ambele umflate”, spune Cristina Predoiu, iniţiator proiect.

Salvamarii din Mamaia au primit 150 de astfel de balize şi le-au distribuit la fiecare foişor de observaţie. Sunt gratuite şi orice turist care are nevoie, poate să ceară unul, dacă se hotărăşte să intre în apă şi e nesigur pe forţele proprii.

Este foarte utilă. Este foarte uşor de folosit. Putem practica înotul cu lejeritate și este foarte practică pe orice timp de apă avem la dispoziţie, indiferent că sunt valuri, curenţi sau nu”, a declarat Andrei Doraşcu, salvamar.

De la un an la altul, tot mai mulţi turişti sfârşesc în valurile mării, iar autorii acestei idei s-au uitat pe cifrele tot mai îngrijorătoare. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență într-o singură lună zeci de persoane au fost scoase din apă în ultimul moment.

„Ideea aceasta cu balizele a venit cumva natural pentru litoralul românesc, mai ales că băieţii de la salvamar au avut în decursul timpului cereri de la diverşi turişti care voiau să înoate ceva mai departe însă aveau nevoie de acest obiect”, a declarat Cristina Predoiu, iniţiator proiect.

Turiştii care au văzut balizele pe plajă, s-au împărţit în două tabere. Dacă unii le văd utile, alții consideră că nu au nevoie de ele.

„Super! Foarte frumos! Foarte util! Ca să nu se întâmple nimic rău celor care merg în apă”, spune o turistă.

„Mi-ar fi de folos. Pentru valuri mari, mari, da”, spune un turist.

„Dacă nu intră apă este numai bun”, spune un turist.

„Sincer, eu personal n-aş folosi că probabil că-s mai comod”, spune un alt turist.

La sfârşitul sezonului estival, salvamarii vor putea spune ce impact a avut noua baliză gonflabilă pentru asupra turiştilor.

Publicitate

Publicitate
Mai multe
URMĂREȘTE
Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233