dobroge.tv

Live

Bricul Mircea, 82 de ani de istorie: nava va putea fi vizitată de turiști și constănțeni, la Ziua Porților Deschise

11 august 2022
Publicitate

Bricul Mircea, mândria flotei navale române se pregătește să dea onorul de Ziua Marinei Române. Întoarsă de curând din cel de-al doilea voiaj pe mare, nava care a dat Forțelor Navale cei mai pricepuți comandanți, va putea fi admirată și vizitată de turiști și constănțeni deopotrivă, sâmbătă, la Ziua Porților Deschise. Echipajul face ultimele pregătiri pentru ca bricul să strălucească în cea mai frumoasă sărbătoare a verii: Ziua Marinei Române.

Se împlinesc 82 de ani de când nava școală Mircea se află în slujba Marinei Române. Este nava din inima fiecărui român cea care a dat țării zeci de generații de marinari. În tot acest timp, pe perioada marșurilor de instrucție, bricul a marcat numeroase premiere pentru țara noastră, alături de militarii care s-au format la bordul său și care au cunoscut primele emoții ale misiunilor pe mare.

Toți dintre aceștia au urcat în arboradă, până la ultimul. Și, sincer, în ceea ce privește Nava Școală Mircea, cred că asta este activitatea cea mai importantă și cea mai palpitantă pentru ei. Au urcat până la înălțimi de 44 de metri, atât se află în vârful catargului”, a declarat lt. Ștefan Scutelnicu, comandant secund Nava Școală „Mircea”.

Antrenamentul acestea reprezintă testul suprem pentru cei care vor să fie marinari desăvârșiți.

Fiecare are temerile lui, una dintre ele, la care noi lucrăm și încercăm să treacă peste ea, este cea de rău de înălțime, lucru la înălțime. Pentru aceasta noi îi luăm și îi instruim de la simplu la complex, astfel încât să-și depășească această temere”, a declarat cdor. Mircea Târhoacă, comandant Nava Școală „Mircea”.

Când Bricul Mircea se află în voiaj fiecare marinar știe ce are de făcut. Mai ales atunci când vântul îți devine cel mai mare dușman. Într-o clipă trebuie să te ridici, să tragi de parâmele groase și dure sau să muți vergile grele din fier dintr-un punct în altul. Dar asta face ca viața de marinar să fie mai frumoasă.

„Am avut un vânt foarte foarte puternic în primul marș, în primul port, eram legați la cheu și din cauza vântului foarte foarte puternic din zona respectivă, nava se simțea de parcă era pe mare”, a mai declarat cdor. Mircea Târhoacă, comandant Nava Școală „Mircea”.

Navă Școală Mircea este acasă și se pregătește să salute România de Ziua Marinei. Este un moment important așa că și pregătirea navei este pe măsură. Aspectul marinăresc trebuie să fie impecabil.

Este ceva nou, este ceva inedit. Nu multe marine își permit să aibă o navă ca Mircea, un velier”, a declarat cdor. Gabriel Duță, comandant Divizionul Nava Școală „Mircea”.

Bricul „Mircea”, mândria Forțelor Navale Românești a fost construit în 1939, la Hamburg. Are o autonomie de 5.000 de mile marine și poate atinge viteza maximă de 12 noduri, cu motorul, și de 10 noduri, cu velele.

În prezent, în lume mai există doar patru nave de același tip, în Statele Unite ale Americii, Germania, Portugalia și Rusia. Nava școală „Mircea” a efectuat de-a lungul celor 82 de ani de viață marșuri de instrucție în Marea Neagră, Egee, Mediterană și Oceanul Atlantic. Bricul este, înainte de toate, cel mai bun ambasador al României pe mările și oceanele lumii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233