dobroge.tv

Live

În mare cu declarația pe proprie răspundere. Unii turiști ignoră semnificația steagurilor arborate de salvamari și insistă să intre în mare: „Eu îi numesc turibiliști, nu turiști”

11 august 2022
Publicitate

50 de persoane la Eforie și alte aproape 40 la Costinești. Atâtea au fost scoase din mare în doar câteva zile. Mulți turiști uită complet de reguli atunci când vin pe plajă. Nu-i interesează de culoarea steagului sau de valurile mari. Cea mai întâlnită scuze pe care o au unii este „eu știu să înot bine”. Însă, acest lucru nu înseamnă neapărat că își salvează viața. Un alt turist le-a spus salvamarilor că vrea să dea o declarație pe propria răspundere pentru a intra în apă.

Turist: Am înteles că, ca să intru în gârlă trebuie să dau declarație.

Salvamar: Nu se poate da nicio declarație, domnule. Fiți sigur că dacă intrați în apa asta acum, vă sinucideți.

Turist: Eu sunt salvamar din 1981.

Salvamar: Unde?

Turist: Pe lacuri.

Dialogul halucinant se poartă într-un foișor de salvamar din Eforie Nord. Bărbatul din imagini vrea să fie lăsat cu orice preț să facă baie în mare, deși valurile sunt foarte periculoase.

Au fost doi turiști care au vrut să-și facă declarație pe proprie răspundere. Eu îi numesc turibiliști, nu turiști. Au fost și au făcut declarație, au intrat de apă și mai mult de 15 minute nu au stat pentru că probabil și-au dat seama că nu au ce căuta acolo”, a declarat Sandu Ștefan, salvamar Eforie Nord.

Cele mai periculoase zone sunt pe plajele din Eforie Nord, Costinești, în Jupiter și la Saturn. Acolo, steagul roșu a fost arborat încă de duminică dimineață.

Tocmai ce am scos trei fetițe și o doamnă care au intrat cu salteaua, care nu mi-au răspuns la fluier absolut deloc, mi-au făcut semn că e ok”, a mai declarat Sandu Ștefan, salvamar Eforie Nord.

În astfel de condiții turiștii nu au voie să intre în mare, însă, din păcate, salvamarii nu au un cadru legal prin care să interzică turiștilor să intre în apă. Așa că unii au uitat complet de reguli și au intrat în apă.

Nu știu, ne dă voie să intrăm în apă, nu? Ieri nu ne-a dat voie, nu am intrat în apă. Azi ne-a dat voie. Deci nu avem voie să intrăm în apă, practic e de la noi. Deci noi nu avem voie să intrăm în apă? E de la noi? Deci e alegerea noastră, nu, să intrăm în apă? Serios?”, spune un turist.

Turist: Până la geamandură, atât.

Reporter: Dar nu aveți voie să intrați în apă, e steagul roșu.

Turist: Nu am observat, chiar nu am observat.

Reporter: Valurile nu v-au impus probleme?

Turist: Nu, înot destul de bine.

Alții au ascultat de sfaturile salvamarilor, dar și de semnificația steagurilor. Așa că au preferat să se bălăcească la mal sau să stea doar la soare.

Da, dar nu facem abuz. Până unde ne lasă salvamarii, intrăm”, spune un turist.

Este foarte ok apa. Cald, frumos”, spune o turistă.

Aproape, aici. Că nu ai voie să te duci în larg, e riscul mare”, spune un turist.

La mal e ok. Nu-mi este teamă la mal, chiar nu-mi este teamă”, spune o turistă.

Încă de luni pe majoritatea plajelor de pe litoralul românesc este arborat steagul roșu. Joi a fost din nou furtună pe mare, iar în unele locuri valurile au atins și șase metri înălțime.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233