dobroge.tv

Live

Spectacol inedit pe cer: Perseidele apar în această noapte - unde vor putea fi observate, în Constanța

Spectacol inedit pe cer: Perseidele apar în această noapte - unde vor putea fi observate, în Constanța
12 august 2022
Redactia DTV
Publicitate

Spectacol astronomic inedit pe cer. Considerată una dintre cele mai intense ploi de meteoriți, oamenii vor putea observa în aceasta noape, Perseidele. Acestea produc în mod regulat până la 60 de stele căzătoare pe oră.

Specialistii spun ca Perseidele sunt resturi din coada unei comete. Fragmentele se intersectează cu orbita Pâmântului, se aprind şi oamenii au impresia că asistă la o „ploaie de stele căzătoare”. Resturile de cometă, care sunt foarte mici, se aprind în contact cu atmosfera terestră și luminează cerul nopții.

Când pot fi văzute cel mai bine „stelele căzătoare”

Denumite după constelația din care pare că vin, Perseu, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Astfel, orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”, scrie digi24.ro.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august. Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, spre ora 4:00, ora României. Cu o noapte înainte s-a putut observa panta ascendentă a curentului, în noaptea de maxim vom observa fenomenul la cea mai mare intensitate, iar la o noapte după începe panta descendentă a maximului, în intervalul 13-14 august.

Cea mai bună perioadă de observare a unui curent de meteori este după miezul nopții până dimineața.

Unde și cum se observă cel mai bine Perseidele

Cel mai bun loc pentru a admira Perseidele, la fel ca şi în cazul tuturor roiurilor de meteori, este locul cel mai întunecat, departe de lumina artificială a oraşelor. Cei care vor observa fenomenul din zonele cu cer curat, în condiții ideale, pot vedea maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră

La Constanța, acestea se pot vedea la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, în seara de 12 august 2022, unei experienţe unice, începând cu ora 21.00 şi până la ora 05.00. Specialiștii au pregătit Observatorul Astronomic, luneta și telescopul, dar și un spațiu special amenajat pentru observarea cerului cu ochiul liber până dimineața. Locurile sunt limitate, iar biletele de acces pot fi achiziționate exclusiv online

De altfel, astronomii atrag atenția că denumirea de „ploaie de stele căzătoare” este improprie, pentru că în timpul unei adevărate „ploi” de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, or aceste fenomene sunt foarte rare.


Sursă foto: arhivă Dobrogea tv

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233