dobroge.tv

Live

„A fost un sezon atipic pentru noi”. Val de provocări pentru hotelieri în acest sezon estival: „Pentru următorul an ne-am propus să înghețăm tarifele ca să ajutăm turiștii”

01 septembrie 2022
Publicitate

Vara care tocmai s-a încheiat a fost una atipică pentru cei mai mulți hotelieri de pe litoralul românesc. Sezonul estival a fost destul de complicat, marcat de provocări generate de războiul din Ucraina și inflație galopantă. Scumpirile în lanț ale produselor și serviciilor au dus la scăderea apetitului românilor pentru vacanțe, excursii și concedii iar asta se traduce printr-o scădere cu 20% a încasărilor față de 2019, anul cel mai bun pe litoral.

Această vară a adus pe litoralul românesc cu 10% la puțini turiști față de anul trecut și cu aproximativ 20% mai puțini comparativ cu anul 2019. Durata medie a sejurului în acest an a fost de cinci nopți iar valoarea medie a pachetului turistic a fost de 500 de euro, pentru două persoane.

Turistul român vrea să primească mai mult în pachetul pe care îl rezervă, nu doar cazare și eventual, un mic dejun. Mulți hotelieri s-au orientat tocmai pentru ca să ofere un pachet complex de servicii însemnând și acces la centre SPA acolo unde există, însemnând și șezlong, locuri de joacă pentru copii. Așadar ăsta este un trend care a început de câțiva ani să se manifeste și s-a accentuat anul acesta”, a declarat Raluca Hatmanu, director de marketing.

Pentru unii dintre hotelieri acest sezon estival a fost unul atipic, ori chiar cel mai slab din ultimii ani. Vara 2022 a început cu stângul din cauza inflației, a scumpirilor și mai ales a războiului din Ucraina.

În martie când a început războiul, în decurs de o săptămână vânzările s-au prăbușit cu aproximativ 70%. Nu au avut aceeași tendință ca în pandemie să rămână mult în partea de jos ci au revenit spre finalul lunii și ne-am întors pe luna aprilie cu o creștere față de anul precedent”, a declarat Ionuț Nedea, director agenție de turism.

A fost un sezon atipic pentru noi, a trebuit să scădem tarifele destul de mult ca să ne menținem pe o linie de plutire, dar per total am ieșit bine, cu un grad de ocupare satisfăcător pentru anul acesta. Iar pentru următorul an ne-am propus să înghețăm tarifele ca să ajutăm turiștii să ajungă în stațiune. Într-adevăr s-a simțit că românul nu mai poate suporta mai multe cheltuieli și au venit cu bugetele bine stabilite de la bun început”, a declarat Iolanda Nanu, director hotel.

Turiștii care se află acum pe litoral spun că preferă această perioadă pentru că nu mai este la fel de aglomerat ca în vârf de sezon.

Turistă: Noi am venit de luni, am fost la Eforie Nord și am trecut să vedem și Mamaia.

Reporter: Este ceva mai liber acum?

Turistă: Da, da, da, liber și timp frumos.

Nu căutăm aglomerație, mai ușor, mai relaxare”, spune o turistă.

Tarifele la vacanțele din 2023 vor fi înghețate iar primele oferte pentru sezonul viitor, lansate în septembrie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233