dobroge.tv

Live

Modul de pregătire căutare-salvare din medii închise, unic în România, la ISU Constanța: un reporter Dobrogea TV a participat la antrenamentele speciale ale pompierilor

12 septembrie 2022
Publicitate

Munca pompierilor nu este deloc una ușoară. Pentru a putea face față tuturor provocărilor care apar în timpul unei misiuni de salvare, aceștia se antrenează constant. Modulul de pregătire salvare-căutare din medii închise, unic în țara noastră prin structura pe care o are, reprezintă doar o mică parte din antrenamentul pompierilor. Mâine, 13 septembrie, este ziua Pompierilor din România.

Sala în care ne află se referă la partea de pregătire a organismului pentru efort. După cum vedeți sunt câteva aparate de gimnastică. Din punctul nostru de vedere, cele mai importante sunt cele două, în speță scara rulantă și partea de bandă în care cursanții, echipați cu aparat de respirat, respectiv costumul de protecție tip nomex, depun efort și își pregătesc organismul tocmai în vederea realizării, să zicem, unor condiții similare ca într-un caz real de incendiu”, a declarat lt. Florin Ciocea, ISU „Dobrogea”.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” deține un modul de pregătire salvare - căutare din medii închise, unic în România prin structura pe care o are. Am încercat și noi să vedem cum se pregătesc pompierii în acest tunel.

Pregătirea pe care o fac pompierii trebuie să fie una cât mai aproape de o situație reală.

Noi facem permanent căutare - salvare, adică din aproape în aproape. Mână și picior. Acum este simplu pentru că dumneavoastră vă explic. Dar, în condiții normale eu trebuie să fac o căutare, da? Mână/picior, să știu că este ceva care îmi pune viața în pericol sau nu.

El trebuie să intre în partea de labirint. În condiții cât mai aproape de realitate. Și aici ne referim la luminozitate aproape zero. Modalitatea prin care noi o realizăm prin emiterea unui fum, avem un generator dedicate realizării unei astfel de condiții”, spune lt. Florin Ciocea, ISU „Dobrogea”.

De asemenea, nici stingerea unui incendiu nu este o misiune ușoară.

Pompieri din întreaga țară vin în fiecare an la Constanța pentru a participa la un stagiu de pregătire de 30 de ore care se întinde pe parcursul unei săptămâni. Însă, labirintul pe care îl urmează la antrenament este schimbat frecvent tocmai pentru ca salvatorii să fie mai bine pregătiți în situații reale.

Cursul pe care vi l-am prezentat se referă la o modalitate să zic de căutare/salvare în medii închise unde acești cursanți din toate județele din țară vin și își întăresc deprinderile, respectiv se adaptează la realitatea care îi poate pune în dificultate. Ăsta este motivul pentru care, prin acest curs, încercăm să îi motivăm și să îi pregătim astfel încât într-o situație reală să nu existe blocaje în activitatea pe care o desfășoară”, a declarat lt. Florin Ciocea, ISU „Dobrogea”.

De la începutul anului și până în prezent pompierii au fost solicitați să intervină la peste 20.000 de misiuni. Fiecare intervenție este unică și are un grad de dificultate mai mic sau mai mare. Una dintre misiunile grele din acest an a fost cea în care au scos cele două victime prinse sub un mal de pământ la Peștera, își aduce aminte comandantul. De asemenea, dotarea pompierilor va fi îmbunătățită.

Este în derulare un program național de înnoire a parcului auto, odată cu achiziționarea acestor autospeciale și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța vor fi alocate astfel de autospeciale. Deja am primit trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, au fost repartizate două autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială de transport personal și victime multiple”, a declarat col. dr. ing. Mihail-Cristian Amarandei, inspector șef ISU „Dobrogea”.

13 septembrie este Ziua Pompierilor din România, iar în acest an se împlinesc 173 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233