dobroge.tv

Live

„Ar fi pentru prima dată în România”. Operațiune de salvare a unei specii de scoici, la Eforie: „Există niște pompe speciale cu care le vor absorbi de pe fundul mării”

20 septembrie 2022
Publicitate

O uriașă operațiune de salvare se pregătește zilele acestea pe litoral. Sute de tone de scoici dintr-o specie prețioasă pentru mediu riscă să fie sufocate de muncitorii care lărgesc plajele, la Eforie Sud. Nisipul adus din larg și depus la mal le-ar îngropa de vii iar marea ar pierde viețuitoare valoroase. Biologii s-au gândit să le culeagă de pe fundul mării cu un aspirator iar apoi le vor reloca în zone din Marea Neagră unde nu există lucrări. După ce plaja va fi gata, vor fi aduse înapoi.

Faceți cunoștință cu DONAX, o scoică mică de doi-trei centimetri, care trăiește pe fundul mării, la adâncimi mici. Aceasta se hrănește cu planton și cu ființe microscopice, și curăță apele în care trăiește. Scoicile au prosperat cândva pe toate plajele din România însă digurile și porturile le-au distrus mediul marin și ea a ajuns în pragul dispariției.

Supraviețuiesc doar în locuri în care condițiile hidrodinamice nu au fost modificate de-a lungul timpului. Adică, ele au avut areal mai larg de răspândire dar construirea de diguri, porturi și alte structuri hidrotehnice le-au afectat condițiile naturale, astfel încât astăzi se regăsesc numai la Eforie”, a declarat Victor Niță, biolog marin.

Ele sunt un indicator al calității apei din punct de vedere al biodiversității”, a declarat Marius Stamat, manager companie constructoare.

Plaja din Eforie va fi extinsă cu 50 de hectare, în cadrul unui proiect de protecție și reabilitare pe litoral. Constructorii urmează să aducă de pe fundul mării patru milioane de metri cubi de nisip, pe care-l vor depune în apele de lângă coastă, exact acolo unde supraviețuiesc ultimele scoici din specia DONAX.

Comisia Europeană ne impune salvarea speciilor aflate în pericol iar biologii constănțeni au pus la punct un plan pentru micile scoici. Vor fi relocate într-o zonă provizorie, până se termină plajele de lărgit.

Există niște pompe speciale cu care practic le vor absorbi de pe fundul mării cu substratul în care trăiesc. Ele vor fi relocate într-o altă celulă unde există astfel de scoici dar unde nu se va face înnisipare”, a mai declarat Marius Stamat, manager companie constructoare.

Da, este unicat în România. Nu s-a mai făcut niciodată o prelevare și readucere pe amplasament a unei specii de acest tip. Din ce cunoaștem ar fi pentru prima dată în România și este destul de rară și în Europa”, a declarat Nicușor Buzgaru, director adjunct Apele Române Dobrogea.

Plaja din Eforie se va lărgi pe o distanță de 6-7 km. Lucrările au început în zona portului Belona și se întind până la intrarea în localitatea Tuzla. Așadar, vom avea 100-120 de metri de plajă până la linia apei, iar în acest moment, 60-70 de metri sunt deja gata. După ce toată plaja va fi lărgită iar țărmul nu se va mai modifica, scoicile luate din mare, vor fi depuse cu grijă, în noul lor mediu marin. Va fi costisitor, dar biologii nu dau înapoi.

Există niște costuri suplimentare asociate operațiunilor care sunt necesare tocmai pentru a ne asigura că reușim să facem în siguranță aceasta mutare a bivalvelor”, a declarat Nicușor Buzgaru, Apele Române Dobrogea-Litoral.

Nisipul nou este grunjos, adus tot din largul Mării Negre, dar autoritățile ne asigură că va redeveni fin în cel mult cinci ani. Până atunci scoicile DONAX își vor face o nouă casă și vor prospera din nou, la Eforie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233