dobroge.tv

Live

90% din populația UE va fi testată pentru cancer până în 2025

90% din populația UE va fi testată pentru cancer până în 2025
23 septembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Un nou plan de combatere a cancerului prevede că 90% din populația UE ar trebui să fie testată pentru cancerul de sân, de colon și de col uterin, în următorii 3 ani. 

„În 2020, aproximativ 2,7 milioane de oameni din UE au fost diagnosticați cu cancer și peste 1. 300.000 și-au pierdut viața din cauza bolii. Diagnosticarea timpurie salvează vieți și îmbunătățește calitatea vieții. Cu noile recomandări, screening-ul cancerului va acoperi cancerele care împreună reprezintă aproape 55% din toate cazurile noi diagnosticate în UE în fiecare an. Aceste recomandări vor sprijini eforturile UE de prevenire a afecțiunilor oncologice și vor compensa lacunele cauzate de impactul COVID-19 asupra diagnosticului și grijilor legate de cancer”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranța alimentelor, la prezentarea documentului.

Pentru implementarea noii recomandări sunt planificate fonduri de peste 90 de milioane de euro.

Screening-ul țintă ar trebui extins pentru a se diagnostica cancerul de prostată, plămâni și cancerul la stomac. Mai mult, noua schemă lărgește grupul țintă pentru screening-ul cancerului de sân și va include si femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani (comparativ cu grupul de vârstă actual de 50-69 de ani). Testarea papilomavirusului uman (HPV) este recomandată femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani la fiecare 5 ani sau mai mult pentru a detecta cancerul de col uterin, ținând cont de starea vaccinării împotriva HPV.Triajul cancerului colorectal este recomandat la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani prin imunochimie fecală pentru a determina urmărirea potențială prin endoscopie/colonoscopie.

Screening pentru încă trei tipuri de cancer

-Cercetarea cancerului pulmonar la fumătorii actuali și foști fumători înrăiți cu vârsta cuprinsă între 50-75 de ani; 

 -screening pentru cancerul de prostată la bărbații cu vârsta de până la 70 de ani pe baza testării antigenului specific prostatei și a rezonanței magnetice nucleare (RMN) ca examen de urmărire;

-screening pentru Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în zonele cu incidență și mortalitate ridicate din cauza cancerul gastric.

În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane din UE au fost diagnosticate cu cancer. Se estimează că unul din doi cetățeni din UE va dezvolta cancer de-a lungul vieții, cu consecințe de lungă durată asupra calității vieții și doar jumătate din toți pacienții cu cancer vor supraviețui.



foto: pexels.com

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233