dobroge.tv

Live

„Ar fi cu siguranță o nouă lovitură dată stațiunii”. Pasarela pietonală din Mamaia ar putea dispărea: stâlpii de rezistență au fost scoși din nisip și îndepărtați

28 septembrie 2022
Publicitate

Staţiunea Mamaia mai pierde un simbol turistic central. Pasarela va fi demontată bucată cu bucată. Lărgirea plajei a scurtat-o considerabil. Odată cu începerea proiectului mare parte din aceasta a fost acoperită. Acum stâlpii de rezistență au fost scoși din nisip și îndepărtați. Din 400 de metri cât avea la inaugurare, acum mai are aproximativ 150 de metri.

Aproximativ 1,5 milioane de euro. Atât a costat pasarela din stațiunea Mamaia iar banii au venit de la bugetul local şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale. A avut însă viaţă scurtă: doar 10 ani, iar în tot acest timp a fost reparată pe ici pe colo.

În 2019 au mai fost făcute lucrări de reabilitare a acesteia. Sper ca Primăria să nu o distrugă pentru că deja sunt prea multe lucruri distruse pe Litoralul nostru. În momentul de față ea arată deplorabil”, a declarat Eugen Bola, fost director ABADL.

Rugină, scânduri lipsă și aproximativ jumătate din construcție în nisip. Așa se poate descrie starea în care se afla pasarela pietonală din stațiunea Mamaia. Acum, aceasta ar putea fi demolată complet. O parte din ea a fost deja scoasă, iar partea care a rămas în mare, riscă să ajungă la fier vechi dacă rugina este prea avansată.

Eu zic că dacă se va face un pic de mentenanță, ea ar putea fi pusă înapoi în funcțiune. Am văzut în Europa atât de multe pasarele foarte vechi, de zeci de ani care funcţionează şi sunt o plăcere şi o atracţie pentru cei care vor să se plimbe la malul mării”, a declarat Diana Slav, ghid turistic.

Edilul orașului, a declarat la sfârșitul lui august că în funcție de starea pasarelei va lua o decizie în ceea ce privește soarta ei, iar în următoare lună, Primăria Constanța a încheiat un contract prin care a achiziționat lucrări de extragere a piloților și demontarea parțială a pasarelei. Valoarea contractului a fost de peste 270 de mii de lei, fără TVA.

Expertiza tehnică ne-a propus două variante. Am ajuns la concluzia că trebuie într-o primă fază să extragem suporții de acolo și am semnat contractual pentru așa ceva. Vom vedea în faza următoare dacă o consolidăm sau facem din nou. Vom vedea în continuare dacă o mai folosim ca pasarelă pentru partea de la mal spre mare sau nu. Dar deocamdată trebuie să o punem în siguranță și să o extragem de acolo”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, la 22 august 2022.

Pasarela din stațiunea Mamaia devenise un punct de atracţie pentru turiştii care veneau în fiecare an în vacanţă pe litoral. Însă, experţii vor fi cei care vor avea ultimul cuvânt. Ei vor analiza metalul grinzilor dezasamblate şi vor vedea care este gradul de coroziune.

Pentru turiști ar însemna o atracție în minus pentru stațiunea Mamaia. Ar fi cu siguranță o nouă lovitură dată stațiunii. Din păcate, nu știm care este starea structurii de rezistență. Eu sper să nu se demoleze”, a mai declarat Eugen Bola, fost director ABADL.

În ultimii doi ani, pasarela a fost închisă pentru că reprezenta un pericol pentru trecători. Însă, acesta lucru nu i-a împiedicat pe unii turiști să se plimbe pe ea.

Anul acesta au venit turiștii. Au rupt plasele alea că a închis-o ca la pușcărie. Le-au rupt, le-au îndoit și au intrat oamenii și s-au plimbat”, spune un constănțean.

Turiștii, dar și constănțenii care s-au plimbat pe această pasarelă speră ca municipalitatea să nu o dărâme, ci să o reabiliteze. Ne-au povestit că înainte de a fi închisă, în capătul ei erau bărcuțe care duceau turiștii în largul mării, iar de-a lungul pasarelei erau comercianți care vindeau diverse lucruri. Nu lipseau nici băncuțele pe care oamenii stăteau și admirau mare.

Să o repare. Asta ar fi normal având în vedere că nu cred că are 50 de ani această pasarelă. Probabil că e făcută mai recent. Trebuia reparată pentru că toată lumea, inclusiv eu care sunt turist mi-ar fi plăcut să mă plimb cu fata pe aici”, spune un turist.

„Veneau, se plimbau, se duceau cu vaporașul. Simțeau că au venit la mare”, spune un constănțean.

„Este păcat că nu mai este funcţională. Era un simbol al Constanței”, spune un constănțean.

Stațiunea Mamaia a mai pierdut o pasarelă construită în mare. La câteva sute de metri depărtare, o altă pasarelă, construită de Casa Regală, zace dezafectată de 20 de ani.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233