dobroge.tv

Live

Bilanțul sezonului estival 2022: instituțiile din județul Constanța au prezentat rezultatele actiunilor și activităților desfășurate

Bilanțul sezonului estival 2022: instituțiile din județul Constanța au prezentat rezultatele actiunilor și activităților desfășurate
04 octombrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Marți, 4 octombrie, în sala „Remus Opreanu” au loc declarații de presă, în urma întâlnirii prilejuite de evaluarea activităților desfășurate în sezonul estival 2022. La declarații au fost prezenți atât șefi de instituții, cât și reprezentanți ai patronatelor din turism.

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat că, din punct de vedere statistic, lunile iunie, iulie, august au reprezentat un sezon cu aproximativ 7% mai slab din punct de vedere al numărului de turiști. „A crescut puțin, undeva la 13% gradul de prezență al turiștilor în structurile neacreditate, apartamente și vile. A scăzut, după cum spuneam, undeva cu 7% numărul de turiști prezenți în structurile acreditate de tipul hotelurilor și pensiunilor”.

Acesta a mai menționat că s-a înregistrat, față de perioada anterioară pandemiei, o reducere a sejurului mediu, anul acesta fiind undeva la 3,5 și 3,8 zile per turist. De asemenea, prefectul a declarat că fiecare dintre instituții a avut sute sau mii de acțiuni de verificare.

Peste 2.400 de misiuni ale ISU Dobrogea

Șeful ISU Dobrogea, colonelul Cristian Amarandei a declarat că a fost întocmit un plan specific de măsuri pentru județul Constanța. Principalele obiective regăsite în plan au fost: asigurarea unui climat de securitate la incendiu, eficientizarea misiunilor de intervenție în cazul producerii situațiilor de urgență și informarea și educarea preventivă a populației. Pentru atingerea acestor obiective, au fost detașate resurse suplimentare din cadrul celorlalte Inspectorate Județene pentru Situații de Urgență: personal, tehnică de intervenție și echipamente specifice.

Au fost operaționalizate 25 de puncte temporare, respectiv 11 pentru stingerea incendiilor, opt puncte de prim ajutor și șase puncte de salvare acvatică, toate pe zona de litoral (...) În ceea ce privește activitatea de inspecție, aceasta s-a desfășurat cu sprijinul colegilor detașați din alte unități și au vizat în principal obiectivele economice unde s-a preconizat un aflux mare de turiști. În sezonul estival 2022, au fost executate 561 de controale, în urma cărora eu fost aplicate 3.604 sancțiuni, din care 2.962 de avertismente și 642 de amenzi, în cuantum de peste un milion de lei”, a declarat col. Cristian Amarandei, șeful ISU Dobrogea.

În ceea ce privește activitatea de punctele temporare de intervenție, șeful ISU Dobrogea a precizat că pentru stingerea incendiilor au fost executate 360 de misiuni, pentru personalul din punctele de ajutor, 2.492 de misiuni, iar pentru personalul din punctele de salvare acvatică, 65 de misiuni. În total 2.917 misiuni, în scădere față de anul trecut când au fost înregistrate 3.483 de misiuni.

Mai puține accidente grave, dar mai mulți morți față de anul trecut

Comandantul IPJ Constanța, Adrian Clugă, a declarat că acțiunile din acest sezon estival s-au desfășurat în perioada 1 iunie - 18 septembrie. Acesta a declarat că la nivelul IPJ Constanța a fost „derulat și un plan special intitulat: Litoral 2022, care a vizat doar perioada 29 iunie - 6 septembrie. În această perioadă beneficiind de aportul a 229 de polițiști detașați de la diverse unități din țară”.

În perioada sezonului estival au fost folosite efectivele la capacitate maximă, ajungându-se astfel la o medie zilnică de 260 de polițiști implicați în toate activitățile operative, cu o medie zilnică de peste 120 de vehicule și autospeciale folosite în activități”, a declarat chestorul Adrian Glugă, comandantul IPJ Constanța.

Șeful IPJ a precizat că pe întreaga perioadă a sezonului estival au fost aplicate peste 10.100 de sancțiuni la regimul rutier, aproximativ 8.000 de sancțiuni contravenționale aplicate la Legea 61/1991 privind Ordinea și Liniștea Publică.

Legat de fluidizarea și siguranța traficului rutier, în pofida eforturilor depuse, în perioada sezonului estival, deși numărul total de accidente rutiere grave a fost mai mic decât anul trecut, 42 de astfel de accidente, raportat la 47 câte au fost anul trecut, am înregistrat totuși un număr de patru persoane decedate în plus față de perioada similară a anului trecut”, a mai declarat chestorul Adrian Glugă, comandantul IPJ Constanța.

DSP a suspendat activitatea unei tabere de copii și a unui restaurant

Directorul DSP Constanța, Cristina Schipor a declarat că în perioada sezonului estival au verificat în special unități de turism, hoteluri, pensiuni, campinguri, tabere școlare, unități de alimentație publică, plaje și piscine.

În perioada 1 iunie - 31 august au fost efectuate 2.415 controale și au fost aplicate 361 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 186 de avertismente verbale, 175 de amenzi în valoare de 716.500 de lei și suspendarea activității la două unități: o tabără de copii și un restaurant”, a declarat Cristina Schipor, director DSP Constanța.

Mai puțini jandarmi din cauza deficitului de personal

Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța a declarat că în perioada sezonului estival s-a sprijinit efortul de menținere a ordinii publice integrat al IPJ Constanța, în special în zona turistică a municipiului Constanța, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirghiol, Mangalia, Saturn și zona Bazei Militare Mihail Kogălniceanu.

„În acest an am abordat dispozitive repartizate cu un efectiv de 96 de jandarmi, față de 116 anul trecut, în scădere din cauza deficitului de personal care a fost de 27% (...) Cu toate acestea, am reușit să executăm 148 de misiuni de asigurare a ordinii publice”, a declarat Daniel Mihai Ferencz, comandantul IJJ Constanța.

El a mai declarat că au fost aplicate 1.267 de sancțiuni, între care 651 de amenzi în valoare de peste 300.000 de lei, în scădere cu 49% față de anul trecut.

Director ABADL: „Din primăvară încep lucrările de înnisipare la Saturn, Neptun și Jupiter”

Directorul ABADL a declarat că anul 2022 a fost un an destul de bun din punctul de vedere al Apelor Române.

Am făcut o pregătire deosebită pentru începerea sezonului estival, suprafața de plajă s-a mărit cu circa 80 de hectare în Mamaia pentru 2022 (...) Avem trei tronsoane de exploatare. Primul tronson: Corbu-Năvodari-Mamaia-Constanța, al doilea tronson: Eforie Nord-Eforie Sud-Costinești și al treilea tronson: Olimp-Jupiter-Venus-Saturn-Mangalia-2 Mai-Vama Veche”, a declarat dr. ing. Hristu Uzun, director ABADL.

Acesta a mai declarat că au fost întocmite contracte de igienizare cu firme specializate astfel încât algele pe care le adună ABADL și le duc în depozite specializate să fie preluate de către această societate. „Avem probleme cu algele aproape în fiecare an. Anul acesta ne-au creat ceva probleme în zona de sud”, a declarat directorul.

Acum se înnisipează zona Eforie, urmează zona Saturn, Neptun și Jupiter care vor începe lucrările în primăvară. Acolo contractele au clauză de încetare, dacă va fi cazul din cauza lucrărilor de protecție costieră, să blocăm contractele”, a mai declarat dr. ing. Hristu Uzun, director ABADL.


Sursă foto: Dobrogea TV

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233