dobroge.tv

Live

Europarlamentarul Corina Creţu, diagnosticată în vară cu cancer, face apel la Guvern să folosească fondurile europene pentru screening: Sănătatea oamenilor nu este un lux

Europarlamentarul Corina Creţu, diagnosticată în vară cu cancer, face apel la Guvern să folosească fondurile europene pentru screening: Sănătatea oamenilor nu este un lux
11 octombrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Europarlamentarul Pro România Corina Creţu, diagnosticată în vară cu cancer, în stadiu incipient, a fost operată şi mai are cinci şedinţe de radioterapie. Ea face un apel pe facebook către Guvern să folosească fondurile europene pentru screening, pentru că în România mulţi nu-şi permit controalele de rutină. 

”Am început o nouă călătorie (...) Deja după operaţie chirurgul mi-a spus sunt perfect sănătoasă, dar pentru siguranţă şi pentru a evita reapariţia, va trebui să fac şi radioterapie (...) Mai am cinci şedinţe de radioterapie. Le mulţumesc tuturor organizaţiilor civice care militează şi lupta împotriva cancerului, mai ales pentru descoperirea precoce a cancerului la sân. Abia acum îmi dau seama de importantă acestor acţiuni şi vreau să mă implic în orice demers care le poate face pe femei să conştientizeze că fiecare zi contează”, a scris Corina Creţu.

Aceasta face apel la toate femeile să aibă grijă de ele.

”Foarte multe persoane îmi transmit că nu îşi pot face examenele medicale de rutină din cauza preţurilor prea mari. Şi oamenii au dreptate. Dar multe din aceste controale medicale pot fi subvenţionate de Guvern, Comisia Europeană angajându-se, prin Planul de reducere a cancerului din Uniunea Europeană, să le deconteze din fondurile europene (...) Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populaţiei feminine a generat o situaţie mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE. Din păcate, în România, cele mai multe femei depistate cu cancer mamar ajung la doctor de abia în stadiul 2 sau 3 al bolii. Screening-ul înseamnă, de fapt, diagnosticarea bolii în stadii în care această poate fi curabilă.

Comisia Europeană tocmai a recomandat Statelor Membre ale Uniunii Europene, acum câteva zilei, prin vocea Comisarei pentru Sănătate Stela Kyriakides, printre alte propuneri privind depistarea timpurie a cancerului sub toate formele sale, realizarea screeningului gratuit pentru femeile cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani, în scopul descoperirii cancerului la san în faze incipiente. De asemenea, Comisia recomandă că testarea pentru virusul papiloma uman (HPV) să aibă loc gratuit pentru femeile cu vârste cuprinse între 30 şi 65 de ani, la fiecare 5 ani sau mai mult, pentru a depista cancerul de col uterin. Pentru cancerul colorectal, recomandarea va introduce testarea de triaj la persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 74 de ani. Extinderea programelor de screening pentru cancerul pulmonar pentru fumătorii şi foştii fumători în vârstă de 50-75 de ani este deja un program în curs de desfăşurare în unele state membre.

Fac apel la Guvernul României să folosească fondurile europene pentru sănătatea oamenilor, care este un drept fundamental şi nu un lux. PNRR ar trebui regândit. Ambiţia iniţiala de a construi spitale la Focşani, Sibiu şi Braşov (aşa cum anunţă dl Preşedinte al României în conferinţa de presă cu Preşedinta Comisiei Europene, dna Von der Leyen, cu prilejul vizitei sale la Bucureşti) devine aproape imposibilă, atâta vreme cât procesul de contractare trebuie încheiat până în decembrie 2023 iar construcţia efectivă până în decembrie 2026. Depistarea cancerului salvează vieţi. Putem vorbi de vindecare în urmă depistării precoce a unor tipuri de cancer. Şi nu poţi depista faze incipiente decât mergând regulat la control. Cancerul nu doare în primele faze, de aceea e depistat de prea multe ori prea târziu, de aceea se pune un atât de mare accent pe prevenţie”, a transmis Corina Creţu.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233