dobroge.tv

Live

Un român poate trăi decent cu 11 lei pe zi pentru mâncare, arată un studiu. Unii constănțeni contrazic datele: „Un iaurt e patru-șase lei, mai iei o pâine și aia e”

11 octombrie 2022
Publicitate

O analiză a statului român estimează că în România, la oraș, se poate trăi decent cu aproximativ 3.000 de lei pe lună pentru cheltuieli, dintre care 11 lei pe zi pentru mâncare. Realitatea însă contrazice aceste date. Constănțenii spun că este imposibil să se descurce cu acești bani, mai ales că prețurile au crescut semnificativ atât la alimente cât și la energie electrică.

O familie cu doi copii se descurcă decent, în oraș, cu aproximativ 3.300 de lei pe lună. Mai exact, 1.400 pe mâncare, 175 pe haine, 500 pe facturi și 65 pentru diverse produse și servicii. Acest lucru reiese din analiza publicată de Comisia pentru Insolvență Nivel Central. Realitatea însă contrazice aceste date. Irina are 38 de ani și doi copii, de opt ani respectiv opt luni. Spune că nu s-ar putea descurca cu sumele vehiculate în studiu. Soțul este navigator și acest lucru contează foarte mult pentru bugetul familiei.

Irina Ionașcu: Sub nicio formă. Gândiți-vă că el la cinci zile bea o cutie de lapte care este 60 de lei. Deci sub nicio formă nu te poți descurca.

Reporter: Dați mai mult de 500 de lei pe facturi?

Irina Ionașcu: Da, da. Iar ca și piață ca să zic așa, la o săptămână 500 de lei.

Din analiză mai reiese faptul că românii își pot asigura mâncarea cu 11 lei pe zi și mai pot aloca 2 lei pe zi pentru diverse produse și servicii. Am fost și noi într-un hypermarket și am pus în coșul de cumpărături patru produse esențiale.

Pentru acest coș de cumpărături care conține un litru de ulei, o pungă de paste, o sticlă de lapte și două kilograme de făină voi plăti la casa de marcat 42 de lei, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.

Nu ai ce să cumperi de 11 lei, nu ai cum. Dacă pachetul acesta de cafea costă 10, 99 atunci cum să trăiesc eu cu o ceașcă de cafea pe zi? Și în rest, medicamente? Dacă ai și tu un nepot lângă tine și tu mănânci o banană, cum împarți banana la toți. Cine a propus să facă întâi experiență pe ei și după aceea pe restul populației”, spune o constănțeancă.

Unii constănțeni spun că prețurile sunt deja mari și este imposibil să se descurce cu sumele vehiculate în studiu.

Eu am două nepoate și nu ai cum. Eu am pensie de 1.600, ce să faci cu 1.600? Întreținere, curent”, spune o constănțeancă.

Extrem de puțin, nu știu cine se poate descurca cu 3.000 de lei pe lună. Din păcate, cred că sunt mulți care încearcă dar nu știu ce nivel de trai au. Un iaurt e patru lei, șase lei. E bine, mai iei o pâine și aia e. Un iaurt și o pâine toată ziua. Da, da, da, pentru întreaga familie”, spune o altă constănțeancă.

De asemenea, potrivit aceleiași analize, o familie formată din doi adulți și doi copii ar putea să trăiască decent, la țară, cu aproximativ 2.600 de lei. Din această sumă, 1.000 de lei se cheltuie pentru mâncare, 260 pe haine și 326 pe facturi.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233