dobroge.tv

Live

''Suntem răsturnaţi, nu se poate...''. Jurnaliştii de la Recorder scot la iveală haosul din Armată: americanii au refuzat să plece în căutarea MIG-ului prăbuşit, au murit 7 militari români, nevinovaţi

''Suntem răsturnaţi, nu se poate...''. Jurnaliştii de la Recorder scot la iveală haosul din Armată: americanii au refuzat să plece în căutarea MIG-ului prăbuşit, au murit 7 militari români, nevinovaţi
12 octombrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

O anchetă a jurnaliştilor de la Recorder scoate la iveală detalii tulburătoare în ceea ce priveşte cazul prăbuşirii elicopterului IAR 330 PUMA, cu şapte oameni la bord, în seara zilei de 2 martie 2022, în judeţul Constanţa. Elicopterul plecase în căutarea unui avion MiG 21 LanceR care, la rândul său dispăruse de pe radar.

  • Întregul articol poate fi citit AICI!

Potrivit acestora, iniţial şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, nu a luat în calcul amânarea sau anularea misiunii, lăsând decizia echipajului: „La cea mai mică îndoială de siguranţă, să se întoarcă”, informaţie care nu a fost transmisă mot-a-mot piloţilor. Ulterior, locţiitorul lui Pană, generalul Valerică Vrăjescu, dă ordin ca elicopterul să nu mai decoleze, însă comandorul care ţinea legătura cu echipajul prin turnul de control, nu transmite imediat mai departe acest ordin care ar fi putut întoarce elicopterul după decolare, pe motiv că a fost nevoit să răspundă unui apel de la ISU. În final, ambele persoane aflate la conducerea Statului Major al Forţelor Aeriene dau ordin de anulare a misiunii, însă pentru echipaj era prea târziu.

Reporterii de la Recorder au intrat în posesia mai multor documente relevante pentru ancheta privind accidentul aviatic din 2 martie 2022. Potrivit Recorder, elicopterul a decolat în condiţii de ninsoare şi givraj moderat, condiţii confirmate de meteorologi militari şi civili şi din cauza cărora în ziua respectivă în zona aerodromului Mihail Kogălniceanu nu au avut loc zboruri de instrucţie.

  • „Ora 20:06 Cât echipajul elicopterului IAR 330 PUMA se pregăteşte de zbor, comandamentul solicită unui elicopter american staţionat la Kogălniceanu (indicativ UN 60 în notele explicative) să participe şi el la o misiune de căutare/salvare a MiG-ului. Iniţial, americanii acceptă.
  • Ora 20:10 Americanii se răzgândesc. Echipajul aeronavei UN 60 transmite că renunţă la misiune din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a vizibilităţii extrem de reduse pe direcţia nord, unde trebuia să patruleze”, scrie Recorder în articolul publicat miercuri sub titlul „Cutia neagră a haosului din Armata Română: cum s-a prăbuşit elicopterul care nu trebuia să decoleze”.

Conform Recorder , a urmat o serie de decizii contradictorii la nivelul conducerii Statului Major al Forţelor Aeriene. Astfel, Recorder notează, în urma consultării mai multor declaraţii ale celor implicaţi în luarea deciziilor în acele momente, că în primă fază şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Viorel Pană a admis că sunt condiţii periculoase de zbor şi a transferat responsabilitatea zborului asupra echipajului. Asta reiese din declaraţia lui Jerard Soica, şef de tură la Comandamentul Componentei Aeriene, care a transmis către turnul de control Mihail Kogălniceanu aprobarea privind decolarea elicopterului.

„A fost nevoie de 13 minute pentru ca generalii care conduc Aviaţia Română să cadă de acord într-o problemă de viaţă şi de moarte: este sau nu sigur ca un elicopter să decoleze în condiţii de ninsoare şi givraj. Din ordinele lor contradictorii, elicopterul s-a ridicat de la sol şi a plecat în misiune. Chiar şi după ce au căzut de acord să anuleze misiunea, a fost nevoie de 4 minute pentru ca ordinul lor să ajungă la turnul de control care ţinea legătura cu echipajul aflat la bord. În timp ce în birourile de la sol nimeni n-a părut să se grăbească, în aer timpul a avut o cu totul altă valoare: din momentul decolării şi până s-a prăbuşit, elicopterul IAR 330 Puma a stat în aer numai 9 minute”, sunt concluziile jurnaliştilor de la Recorder.

Aceştia subliniază că rudele membrilor echipajului se tem că trenarea dosarului e un semn că nu se vrea pedepsirea vinovaţilor şi îi acuză pe cei care au permis decolarea.

Ultimele discuţii ale echipajului înainte de prăbuşire:

  • Pătraşcu Sorin, locotenent: E la mine. (n.red. comanda elicopterului)
  • Bogdan Florin, locotenent comandor: E la tine...
  • Pătraşcu Sorin, locotenent: Da. Linişteşte-te...
  • Bogdan Florin, locotenent comandor: Să mergem pe... către...
  • Pătraşcu Sorin, locotenent:Ţine, ţine două secunde aşa. Ţine tableta tu.
  • Bogdan Florin, locotenent comandor: Gata, am luat tableta.
  • Pătraşcu Sorin, locotenent: Ţine... ok.
  • Banu Gelu, maistru militar: 93, motoarele. 94...
  • Bogdan Florin, locotenent comandor: Ia-l, te rog... (n.red. comanda elicopterului)
  • Pătraşcu Sorin, locotenent: La mine, la mine, aşa, gata, te-ai liniştit.
  • Bogdan Florin, locotenent comandor: Puşca mea...
  • Banu Gelu, maistru militar:Ce vrei mă...?
  • Banu Gelu, maistru militar: Înclinat... (neinteligibil)... înclinat naşpa de tot. Nu mai avem pământ. (n.red. elicopterul era în poziţie inversă, echipajul nu vedea solul)
  • Bogdan Florin, locotenent comandor: Dă-mi voie.
  • Banu Gelu, maistru militar: Suntem răsturnaţi, nu se poate, băga-mi-aş...
  • Bogdan Florin, locotenent comandor:Dă-mi voie... Sorin!
Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233