dobroge.tv

Live

Hotelierii nu vor putea construi beach-baruri pe plajele lărgite nici în următorul sezon estival

19 octombrie 2022
Publicitate

Lărgirea plajelor cu până la 150 de metri a atras și multe critici din partea operatorilor privați și a turiștilor. Pe de o parte, hotelierii au cerut ca Apele Române să permită amenajarea acestor noi porțiuni de nisip, astfel ca turiștii să nu fie nevoiți să parcurgă o distanță considerabilă pentru a-și cumpăra ceva de băut, iar pe de altă parte, oamenii s-au plâns de calitatea nisipului. Însă, conform legii, noile porțiuni de nisip nu vor putea fi exploatate economic timp de cinci ani.

Plajele din Mamaia s-au extins cu peste 50 de hectare. Alte zeci de hectare se amenajează acum în stațiunea Eforie Sud, iar la finalul implementării proiectului de reducere a eroziunii costiere, România va avea un teritoriu nou, cu peste 200 de hectare de nisip. Ministrul i-a anunțat marți pe hotelieri că nu vor putea să construiască nici anul care vine, beach-baruri pe plajele lărgite.

Nimeni nu poate să-și facă un business plan pentru doi ani temporar, nu poate să investească în plajă, nu poate să cumpere șezlonguri, să-și facă un beach-bar, neștiind dacă peste doi sau trei ani plaja va fi în continuare a lui”, a declarat Răzvan Dobre, hotelier.

E clar că ai nevoie de soluții pe termen lung și mediu, nu de soluții temporare”, a declarat Sebastian Puznava, hotelier.

Vara aceasta, administratorii de plaje și hotelierii au avut voie să pună șezlongurile până la mal, însă beach-barurile au rămas la locul lor, iar ridicarea altor construcții pe plajele lărgite a fost interzisă. Lucru care i-a nemulțumit pe unii operatori economici care speră ca în 2023 să fie găsite soluții.

Ce facem cu plajele în 2023 este o urgență imediată pentru să sunt pachete deja puse în vânzare pentru vacanțele de litoral 2023. Cred că totuși se pot găsi soluții, dacă tot ajungem la soluții de compormis și de tranzit”, a declarat Corina Martin, președinte RESTO.

Orice cost în plus se reflectă în buzunarul turistului și noi ne dorim o simplificare a procedurilor, astfel încât să beneficieze turiștii, dar să beneficieze întreaga țară de un produs turistic corect și complet”, a declarat Cristian Bărhălescu, agent de turism.

Și mai este o problemă, susțin operatorii economici. Contractele de închiriere a plajelor de către fiecare în parte, sunt tot mai scumpe de la an la an. Apele Române au crescut preţurile iar mulţi hotelieri se plâng ca nu mai pot să ţină pasul cu scumpirile.

Trebuie să dezvoltăm destinația turistică în așa fel încât prețul final pentru turist trebuie să fie cât mai mic. Din cauza prețurilor foarte mari de închiriere a plajelor de către ABADL în decursul acestor ani, s-a ajuns ca produsul finit să fie foarte scump din cauza acestor chirii exorbitante”, a declarat Mircea Dobre, președintele Sindicatului UGIR.

În primăvara care vine, expiră 130 de contracte de operare plaje, care nu pot fi reînnoite până nu e gata un plan urbanistic de administrare pentru fiecare staţiune.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233