dobroge.tv

Live

Cea mai scumpă chirie din țară, la Constanța: cei care vor să locuiască într-o zonă bună a orașului plătesc între 450 și 500 de euro pe lună

20 octombrie 2022
Publicitate

Prețul chiriei a crescut cu 50% în Constanța în ultima perioadă. Criza refugiaților a dus la o ridicare semnificativă a tarifelor. Astfel, potrivit unui studiu, valoarea medie a chiriei în municipiu este cea mai mare din țară. Aproape 400 de euro pe lună plătesc cei care vor să locuiască într-o zonă accesibilă. La periferia orașului, doritorii pot da și cu 150 de euro mai puțin.

Andreea locuiește în chirie de câțiva ani. Plătește în fiecare lună 300 de euro pentru un apartament cu două camere într-o zonă cu acces la toate serviciile, de la transport în comun la magazine.

Am ales să locuiesc în chirie pentru că în momentul de față chiar nu îmi permit un apartament și, cu toate că știu că este mult mai convenabil să plătesc rate la casa mea, am preferat să stau în chirie și să nu mă înham la 30 de ani de plata ratelor”, a declarat Andreea Topalu, chiriaș.

Conform unui studiu realizat de un site de imobiliare, Constanța are cea mai mare medie a chiriei din România. La nivelul întregii țării aceasta este de 300 de euro.

Potrivit studiului, cei mai mulți dintre constănțenii care caută o locuință de închiriat preferă un apartament cu două camere pentru care alocă, în medie, 370 de euro, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.

Aproximativ 40% din participanții la studiu au căutat să închirieze o garsonieră, în timp ce peste șapte la sută optează pentru un apartament cu trei camere.

Chiriașii, atât constănțenii cât și cei din afară se orientează îndeosebi către apartamentele mici, respectiv două camere și/ sau garsoniere pentru ca prețul utilităților să fie mai suportabil. Din păcate, piața chiriilor în Constanța a crescut foarte mult datorită programului asigurat de stat pentru cetățenii ucrainieni. Este bine pentru proprietari și prost pentru cei care caută să închirieze”, a declarat Marius Coman, expert imobiliare.

În primul rând să fie foarte bine poziționat atât către supermarketuri, hipermarketuri, către muncă, locuri de parcare. Este un cumul și în general se orientează spre zonele..acum dacă sunt studenți se orientează spre Tomis Nord, Faleză Nord, oameni de afaceri centru, zona veche”, a declarat Marian Mureșean, agent imobiliar.

Chiria pentru un apartament cu două camere în aceste zone ajunge între 450 și 500 de euro, iar pentru o garsonieră aproximativ 300 de euro. În schimb, la periferia orașului tarifele sunt și cu 150 de euro mai mici. Mai exact, între 350 și 370 de euro. În ceea ce privește cumpărarea propriei locuinței, românii sunt dispuși să plătească în medie 67.500 de euro la nivel național.

Apartamentele cu două camera în municipiul Constanța pleacă de la 40.000 de euro pentru un confort 3 chinuit ca să îi spunem așa și se duc pe apartamentele mari, decomandate 75.000 de euro într-un bloc vechi, iar într-un bloc nou se duc și spre suta de mii de euro”, a mai declarat Marius Coman, expert imobiliare.

„Blocurile noi au prețurile la metru pătrat, undeva în jur de 1.250 – 1.260 de euro metrul pătrat. Iar la prețurile la blocurile vechi este în funcție de prețul de piață din ultimele două, trei luni. Se face o analiză comparative ce s-a vândut în ultimele două luni pe piață și se face un preț”, a mai declarat Marian Mureșean, agent imobiliar.

Dacă unii constănțeni spun că prețul chiriilor este foarte mare și în curând proprietarii nu vor mai avea cui să închirieze, alții sunt de părere că se merge pe ideea de cerere și ofertă.

„E foarte mult, lucrul ăsta. Ar trebui să scadă pentru că nu sunt bani, nu sunt posibilități, salarii sunt mici. Până nu or scădea nu o să aibă nici clienți să închirieze”, spune o constănțeancă.

Constănțean: Astea sunt prețurile în România.

Reporter: E mult, puțin?

Constănțean: Depinde, raportat la ce câștigă omul, depinde acum fiecare unde este angajat și cât câștigă. Întotdeauna dacă e cerere e și ofertă.

Potrivit realizatorilor studiului cu cât diferența este mai mare între media prețurilor cerută de vânzători și media tarifelor către care se orientează cumpărătorii, cu atât timpul de așteptare până la tranzacție va fi mai mare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233