dobroge.tv

Live

Nivelul Lacului Techirghiol a scăzut cu aproape un metru din cauza lipsei precipitaţiilor şi a temperaturilor ridicate

Nivelul Lacului Techirghiol a scăzut cu aproape un metru din cauza lipsei precipitaţiilor şi a temperaturilor ridicate
21 septembrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Administraţia Bazină de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a anunţat că nivelul Lacului Techirghiol a scăzut cu aproape un metru din cauza lipsei precipitaţiilor şi a temperaturilor ridicate din ultimii ani însă specialiştii au remarcat o creştere a salinităţii.

“Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitaţiilor din ultimii ani, dar şi de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar şi din acest an care au accentuat procesul de evaporaţie pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitaţiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm. Un alt factor importat, care a influenţat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigaţii din zonă care în momentul de faţă este dezafectat şi care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol, pentru că terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă. Prin urmare nivelul apei din lac la ora actuală este asemănator cu nivelul lacului înainte de punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii în jurul anilor ’70- ’80”, se arată în comunicatul ABADL.

Directorul ABADL, Bogdan Bola, a precizat că în Lacul Techirghiol se constată o tendinţă de creştere a salinităţii.

“Din punct de vedere al salinităţii în intervalul 2007-2020 se constată o tendinţă de creştere a salinităţii, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Tocmai de aceea l-am informat pe primarul din localitatea Techirghiol, Iulian Soceanu, că acest fenomen de scădere este unul normal şi mai mult nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a lacului ceeea ce înseamnă un efect benefic. Şi în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă şi anunţăm din nou autorităţile centrale în ceea ce priveşte secarea lacurilor din zona Dobrogei pentru că cel mai probabil acest fenomen se va accentua în anii următori”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

ABADL a menţionat că, începând cu perioada anilor 1970, s-a constatat o creştere continuă a nivelului apei în lacul Techirghiol, urmată de o scădere a salinităţii lacului şi ca urmare a avut loc o deteriorare a mediului şi condiţiilor favorabile dezvoltării unei flore şi faune specifice nămolului sapropelic, cu calităţile terapeutice recunoscute.

Pentru stoparea degradării şi remedierea caracteristicilor terapeutice actuale ale lacului Techirghiol s-au proiectat şi executat, în mai multe etape, lucrări şi amenajări, care să intercepteze şi evacueze în afara perimetrului lacului, cât mai mult din afluxul de apă dulce de suprafaţă şi din subteran. Aceste lucrări au fost efectuate în trei etape, prima etapă a avut loc în perioada anilor 1977-1979, iar a doua în perioada 1980-1983.

Aceste ape dulci sunt interceptate de către construcţii hidrotehnice şi de drenare de coastă şi apoi sunt evacuate în afara lacului Techirghiol. Etapa III –a a început în anul 1987, fiind executate diverse lucrări, respectiv baraj în coada lacului Techirghiol (barajul mare), canal de coastă pe malul sudic al lacului Techirghiol.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233