dobroge.tv

Live

Mâine are loc cel mai important pelerinaj din Dobrogea. Care este programul slujbelor la Peștera Sfântului Andrei

Mâine are loc cel mai important pelerinaj din Dobrogea. Care este programul slujbelor la Peștera Sfântului Andrei
29 noiembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Arhiepiscopia Tomisului a transmis programul slujbelor religioase ce se vor oficia cu prilejul hramului la mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei.

Marți, 29 noiembrie, de la ora 17.00, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la această mănăstire. Miercuri, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, cinstirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Cu acest prilej, de la ora 8.30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie.

Conform Arhiepiscopiei Tomisului, alături de ÎPS Teodosie sunt așteptați să slujească și cinci episcopi străini: Înaltpreasfințitul Iacov, Mitropolit de Mytilene – Grecia, Înaltpreasfințitul Pantelimon, Mitropolit de Maroneia şi Komotini – Grecia, Preasfințitul Demetrios Charbak – Episcop de Safita, Arhiepiscopia de Akkar, Preasfințitul Nikiforos, Episcop de Amorium – Turcia, Preasfințitul Macarie, Episcop Vicar de Ruse – Bulgaria.

Din cadrul Patriarhiei Române vor fi alături de ÎPS Teodosie doar doi episcopi: Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

„Conform scrierilor teologice şi istorice, Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. şi s-a oprit cu ucenicii săi aici, unde a găsit trei preoţi păgâni care slujeau în peşteră, geţi de neam, cunoscuţi sub numele Innal, Rimmal şi Pinnal. Peştera este situată în Dealul Urluiului, la 4 kilometri de localitatea Ion Corvin şi aproximativ 80 de kilometri de Constanţa”, spun reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Cu prilejul acestei sărbători va avea loc dubla lansare a „Bibliei în versuri de la Cluj” și a colecției „Ecoul veșniciei”, în prezența ierarhului de la Tomis și a preotului profesor Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie ortodoxă din Cluj-Napoca. Evenimentul editorial este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului și Editura „Ecoul Transilvan”.

În aceeași zi de miercuri, 30 noiembrie, de la ora 17.30, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține un concert dedicat Sfântului Apostol Andrei la Centrul multifuncțional educativ pentru tineret „Jean Constantin” (fostul cinematograf Republica) din Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233