dobroge.tv

Live

Felicia Ovanesian, precizări despre proiectele finanțate prin fonduri europene

Felicia Ovanesian, precizări despre proiectele finanțate prin fonduri europene
08 decembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

City managerul municipiului Constanța, Felicia Ovanesian a susținut joi, 8 decembrie, o conferință de presă. În cadrul acesteia, au fost făcute precizări despre proiectele finanțate prin fonduri europene. La eveniment sunt prezenți și Daniel Vlaescu, responsabil cu proiectele derulate de Primăria Constanța și Noni Niculae, șef serviciu Direcția de Fonduri Europene.

Potrivit Feliciei Ovanesian, Vergil Chițac nu a putut participa la conferința de presă deoarece se află la București, acolo unde a fost chemat la Ministerul Dezvoltării pentru semnarea unor contracte de finanțare prin PNRR. Acestea se referă la reabilitarea a șase unități de învățământ din municipiul Constanța și a câtorva locuințe colective.

Este vorba despre Liceul Eminescu, despre Grădinița/Creșa Lumea Copiilor, Școala 7, blocurile K11 și K12 din Badea Cârțan, despre Școala 14, Grădinița Steluțele Mării și Școala nr. 23”, a declarat Felicia Ovanesian, city managerul Constanței.

Aceasta a menționat că în perioada următoare se așteaptă semnarea proiectelor de finanțare pentru alte proiecte depuse și aprobate. Acestea se referă la Școala 24, al Grădinița Căsuța de Turtă Dulce, Grădinița 53, Grădinița 45, Liceul Tomis - corp cantină, blocurile FT de pe Soveja și restul de K-uri de pe Badea Cârțan, plus blocurile L48-L49-L50 de la Casa de Cultură. „Deci anveloparea, eficiență energetică, renovare, PNRR”, a mai spus Ovanesian.

La fel de curând semnăm proiectele de finanțare pentru 22 de noi autobuze electrice de 12 metri, 22 stații de încărcare lentă și șapte de încărcare rapidă, plus 45 de stații de încărcare pentru autoturisme. Prima listă de șapte se semnează astăzi, iar săptămâna viitoare restul proiectelor depuse și aprobate”, a menționat city managerul.

Trei proiecte de reabilitare a rețelelor termice

În prezent se află în implementare pe Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 trei proiecte de reabilitare a rețelelor termice din municipiul Constanța. Toate cele trei proiecte au fost semnate în cursul anului 2022 și au ca termen de finalizare decembrie 2023.

Etapa 1 este în implementare, avem un grad al lucrărilor de 54% și estimăm că vom termina în luna mai a anului viitor. Etapa 1 se desfășoară pe Magistrala 1 de transport energie termică primară din municipiul Constanța (...) Pentru etapa 2 semnăm zilele acestea contractul de lucrări și vom avea prima parte trei luni de proiectare, urmând ulterior execuția. La Etapa 3 am semnat contractul și suntem în cele trei luni de proiectare”, a declarat Noni Niculae.

Construirea unui nou CET

El a menționat că se mai află în lucru, depus din data de 12 august, la Ministerul Energiei pe PNRR un proiect de realizare a unei surse noi, un CET nou. „Suntem în fază avansată de evaluare, s-a acceptat propunerea tehnică și mai sunt de discutat unele aspecte financiare. Sperăm ca în cursul acestei luni să semnăm și contractul de finanțare. Vorbim de o valoare totală a investiției de aproximativ 750 de milioane de lei”, a mai declarat Noni Niculae.

Despre realizarea noului CET, acesta a menționat că se va construi în curtea actualului CET pentru a se folosi racordurile de la cel existent. „Se va merge și pe cogenerare și va produce și energie electrică și termică”, a mai menționat șeful de serviciu Direcția de Fonduri Europene.

În momentul de față suntem singurul CET care nu produce energie electrică”, a declarat Ovanesian.

Crearea unui Spital Modular în curtea Spitalului de Boli Infecțioase

Proiectul de creare a unui Spital Modular în curtea Spitalului de Boli Infecțioase este în implementare. Contractul de proiectare și execuție este în evaluare oferă tehnică. Sperăm să se termine evaluarea cât de repede, să semnăm contractul pentru a putea realiza și acest spital”, a mai declarat șeful de serviciu Direcția de Fonduri Europene.

Noni Niculae a menționat că mai este proiectul de dotare a actualului Spital de Infecțioase cu echipamente. În cadrul acestuia mai sunt câteva produse de achiziționat, respectiv dezinfectanți pentru mâini și suprafețe. „Sperăm să-l terminăm undeva la sfârșitul lunii martie”.

Realizarea arhivei digitale la nivelul Primăriei Constanța

Un alt proiect aflat în desfășurare presupune realizarea arhivei digitale la nivelul Primăriei Municipiului Constanța pentru a gestiona mult mai ușor problemele cu cetățenii. „Am realizat undeva la 1.300 de metri liniari de arhivă digitală”, a mai menționat acesta.

Ovanesian: „Sunt convinsă că prețul gigacaloriei nu va fi majorat”

Avariile Termoficare sunt foarte dese pentru că probabil am intervenit în ceasul al 13-lea (...) Prețul pentru populație al gigacaloriei sunt convinsă că nu va fi majorat în această perioadă. Rămâne același ca anul trecut dacă nu avem o surpriză la care nimeni nu se așteaptă, să crească în continuare prețurile pe toate componentele care generează prețul respectiv. Dar, altfel, dorința este să se mențină și să nu mai existe nicio majorare din această perspectivă. Dimpotrivă, ne așteptăm ca pe măsură ce se înlocuiesc conductele, prețul per ansamblu, dar și cel plătit de populație să scadă constant. Noi vrem să scadă prețul, implicit și subvenția”, a declarat city managerul Constanței.

Lucrările de pe strada Ștefan cel Mare

Antreprenorul spune că nu poate lucra pentru că nu are unde arunca molozul, în timp ce Felicia Ovanesian spune că firma nu are capacitate. „Dumnealui (antreprenorul - n.red.) nu mai lucrează pe Ștefan cel Mare decât sporadic și minuscul, de vreo trei luni. Turnau beton ieri, dar știți de câtă vreme ne spun că vor turna betonul respectiv? Cred că de vreo trei săptămâni”, a mai spus city managerul.

Este dezastru acolo. Reafirm că strada Ștefan cel Mare este o bucățică din întregul proiect. Vă invit să vedeți că se lucrează la capacitate maximă pe Mircea cel Bătrân. Azi dimineață am trecut eu la ora 9 jumate-10 și erau 30-40 de muncitori. Se montau bordurile și se toarnă pistele de biciclete pentru ca măcar cetățenii să poată circula pe pistele de biciclete. Deci, Ștefan cel Mare este parte din proiect. Se lucrează pe Mircea cel Bătrân, se lucrează pe Ferdinand”, a mai spus Ovanesian.

Ovanesian: Se lucrează cu Banca Mondială pentru construirea unor noi locuri de parcare

Lucrăm la un proiect cu Banca Mondială. Principala problemă în a face locuri noi de parcare este suprafața de teren pe care se fac asemenea locuri de parcare. Primul proiect pe care l-am demarat pentru a suplini lipsa locurilor de parcare: am identificat 4.500 de metri pătrați pe lângă Casa de Cultură și am zis că facem acolo o parcare supra etajată. A durat infinit până am scăpat de o notificare pe Legea 10 pe unul din loturi, până am cadastrat cele două suprafețe de teren pentru că nu aveam nici cadastrarea suprafețelor de teren, nu erau inventariate. Ne-am apucat să lucrăm la proiect, iar pe parcurs s-a constatat că ar fi nevoie și de un PUZ. Ne-am apucat să lucrăm la PUZ, între timp cetățenii din zonă care se plâng de lipsa locurilor de parcare și doresc înmulțirea numărului parcărilor nu doresc ca parcarea supraerajată să fie executată în respectiva locație. Noi o să mergem cu proiectul înainte, o să respectăm cu siguranță legea din toate perspectivele.

Deci cetățenii își doresc locuri de parcare dar, pe de altă parte, nu acceptă ca o parcare supraetajată, care respecta toate condițiile legale impuse de Agenția pentru Mediu, să funcționeze în zona în care domniile lor domiciliază. De pe bulevardul Lăpușneanu dispar 1.700 de locuri de parcare legale. Ne dorim din tot sufletul să facem locuri de parcare. Pentru asta trebuie să identific suprafețe de teren pe care să fac acest lucru. Am identificat 10 asemena locații în zonele care vor suferi de lipsa locurilor de parcare mai acut decât în restul zonelor, pentru că se desființează ca efect al lucrărilor de mobilitate urbană”, a declarat Ovanesian.

City managerul a declarat că, în colaborare cu Banca Mondială, în momentul de față se elaborează un studiu de fezabilitate pentru patru-cinci locații, urmând ca respectivele locații să fie finanțate din fonduri obținute cu aprobarea Consiliului Local, de la Banca Mondială.

Ovanesian: Înclin să dau dreptate celor care susțin că Târgul de Crăciun organizat anul acesta este insuficient pentru numărul de locuitori

Există nemulțumiri referitoare la faptul că nu avem cel mai frumos Târg de Crăciun, există nemulțumiri legate de faptul că am pus prea puține luminițe și există nemulțumiri legate de faptul că am pus prea multe. Este normal să existe nemulțumiri și dacă ele sunt formulate cu bună credință, pe noi ne ajută să ne facem treaba mai bine”, a declarat Ovanesian.

City managerul a declarat Târgul de Crăciun organizat anul trecut i s-a părut drăguț, iar la cel de anul acesta încă nu a fost.

Am fost în cel de anul trecut. Mi s-a părut drăguț. Nu mi-a plăcut că a fost organizat în parc și au fost distruse spațiile verzi. Nu le poți regenera din iarnă până în primăvară astfel încât să arate corespunzător pentru primăvară. În măsura în care organizatorii evenimentelor din municipiul Constanța o să dorească să-mi audă opinia după o experiență pe care am avut-o de curând, sunt pregătită să fac publică experianța. Am vizitat Budapesta, unde a fost votat cel mai frumos Târg de Crăciun, de-aia m-am și dus. La cel din Constanța nu am fost încă. Vă promit că mă duc. Dar am cules impresii. Unii au impresii bune, alții au impresii proaste. Înclin să dau dreptate celor care susțin că Târgul de Crăciun organizat anul acesta este insuficient pentru numărul de locuitori. Deși, cu certitudine, nu toți se duc să-l viziteze, așa cum nu am fost nici eu, spre rușinea mea”, a mai spus Felicia Ovanesian.


Sursă foto: Dobrogea TV

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233