dobroge.tv

Live

A explodat numărul virozelor respiratorii după Crăciun: zeci de copii sunt internați în spitalele din Constanța

28 decembrie 2022
Publicitate

Spitalele, urgențele și cabinetele medicilor de familie sunt pline de persoane care au simptome de răceală. Doar în ultima săptămână s-au înregistrate peste 5.000 de cazuri de viroze respiratorii, 1.041 de pneumonii și 21 de cazuri de gripă. Mai grav este că cei mai mulți dintre pacienții care ajung în unitățile medicale sunt copii. Specialiștii susțin că țara noastră se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze din ultimul deceniu la copii.

Febră, nas înfundat, tuse sau strănut. Sunt principalele simptome ale virozei respiratorii. La cabinetele medicilor de familie, vin zilnic zeci de părinți cu copii care au fie febră, fie tușesc. Statul în colectivitate la creșă, la grădiniță sau la școală îi expun pe cei mici la diferite boli de sezon, iar virusurile se răspândesc rapid și la ceilalți membrii ai familiei.

Sunt foarte multe cazuri de viroze predominant pe copii, vârste mici și medii, cu stare generală foarte polimorfă de la forme mai ușoare la forme mai severe. Acum este plin de copii”, a declarat dr. Camelia Vasilescu, medic de familie.

Medicii de familie trag un semnal de alarmă. Dacă ar fi să facem o comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cazurile aproape că s-au dublat, susțin specialiștii.

Foarte multe cazuri în special copii. De dimineață de la 8.30 până acum deja am avut 16 consultații, 99% dintre ei, viroze. Sunt mult mai multe cazuri decât anul trecut. Anul trecut lumea purta măști, era mai atentă, nu se mai protejează nimeni, sigur să se transmit”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.

În unele unități sanitare în perioada de dinainte de Crăciun și inclusiv de Crăciun, peste 30 de persoane au necesitat internare. Și în spitalele din județ numărul micilor pacienți aproape s-a dublat în ultimele săptămâni.

„În ultima săptămână au fost diagnosticați cu infecții ale căilor acute respiratorii 53 de pacienți, cei mai mulți fiind copii. De regulă cei mici ajung la urgență cu febră mare care nu cedează la antitermice, se deshidratează și au nevoie de tratament de specialitate, motiv pentru care rămân internați. Din cei 53 de pacienți, 39 au avut nevoie de spitalizare în ultimele șapte zile”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanța.

Cei mai mulți copii care ajung la spital au insuficiență respiratorie. Saloanele din unitățile medicale sunt aproape pline, iar la urgență medicii și asistentele de abia mai fac față valului de pacienți. Și la Și la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța este aglomerat. Zilnic se fac noi internări.

„În acest moment la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța sunt internați 22 de copii cu afecțiuni respiratorii dintre care 14 cu gripă și 14 adulți cu afecțiuni respiratorii, dintre care opt cu gripă”, a declarat dr. Claudia Cambrea, manager SCBI Constanța.

De asemenea, la nivelul județului Constanța în ultima săptămână s-au înregistrat mii de cazuri de viroaze respiratorii și pneumonii.

La ultima raportare în perioada 19-25 decembrie pe raza județului Constanța se înregistrau 5.629 de cazuri de infecții acute de căi respiratorii superioare, 1.041 de pneumonii și 21 de cazuri de gripă”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

În acest moment țara noastră se confruntă cu cel mai agresiv sezon al virozelor în rândul copiilor din ultimul deceniu. S-au înregistrat 200 de cazuri în 24 de ore, dublu față de medie. Medicii susțin că, de data aceasta, virusurile sunt mai agresive, deoarece s-au modificat pentru a rezista în competiție cu SARS CoV-2. De asemenea, doctorii recomandă părinților să-i monitorizeze în permanență pe cei mici, iar în cazul în care observă tulburări de respirație să meargă imediat la doctor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233