dobroge.tv

Live

CONSTANȚA. Ceremonie militară cu ocazia Unirii Principatelor Române, în Piața Ovidiu. Constănțenii și autoritățile locale s-au strâns în Hora Unirii. GALERIE FOTO

24 ianuarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită, în fiecare an, la data de 24 ianuarie, când este marcat un eveniment major din istoria ţării noastre reprezentând primul pas făcut spre înfăptuirea statului naţional unitar român.

Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei şi a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud şi est de Carpaţi.

Evenimente la Constanța

Evenimente au loc și la Constanța. În Piața Ovidiu, sute de constănțeni participă la ceremonia militară. La eveniment este prezent și Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie care susține o slujbă religioasă.

Este o zi în care trebuie să ne bucurăm cu toții. De aceea rugăm pe Bunul Dumnezeu să primească și această ofrandă și să simtă toți românii că înaintașii noștri au dorit această țară unită. S-a făcut întâi Unirea cea mică, în ziua de azi, de 24 ianuarie și iată s-a desființat la Focșani granița dintre Moldova și Țara Românească, iar Unirea cea mică a pregătit Unirea cea mare. Dorim ca toți să avem această sfințire curată, să gândim la înaintașii noștri, să fim vrednici de jertfele lor, să ne pregătim și noi, să fim credincioși, iubitori de Dumnezeu și de semeni, să ne iubim țara, să ne iubim glia străbună și unii altora să ne dăm această bucurie că avem această țară creștină în care Dumnezeu trebuie să stăpânească și noi unii altora să ne dăm pacea și dragostea”, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscolul Tomisului.

De asemenea, la eveniment este prezent și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac și prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

De mai bine de trei luni de zile, discutăm despre conceptul de ‹‹unitate››. Un concept care, în Dobrogea, reprezintă însăși piatra de temelie a conviețuirii noastre în armonie. Și asta nu de ieri, ci din timpuri în care informația nu circula atât de repede și nu aveam instrumentele necesare pentru a ne cunoaște în amănunt unii pe ceilalți, indiferent că eram români, bulgari, armeni, aromâni, greci sau italieni. Acum, realizăm că pentru noi, conceptul de ‹‹unitate›› nu este doar o lozincă socială sau de campanie, este un mod de a fi.

Astăzi, sărbătorim încă o dată acest mod de a fi și continuăm pe aceeași linie pe care am mers și de ziua Dobrogei și de ziua Marii Uniri, linia aceea pe care suntem împreună, pentru că numai astfel putem evolua. Indiferent de origine, de etnie, de apartenența noastră politică, avem nevoie cu toții de empatie, toleranță și stabilitate. Așa încât, că îndemn să vă uitați la persoanele de lângă dumneavoastră, să le zâmbiți și să ne aducem aminte că suntem cu toții români. La mulți ani tuturor!”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Unirea Principatelor Române a reprezentat expresia și rezultatul viziunii unor oameni de stat autentici, capabili să depășească temele minore și ambițiile personale. Modelul acesta este actual și astăzi. Ne inspiră și ne motivează. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor la Iași și la București în același timp a creat fundamentul proiectului modern de țară numit România.

Unirea din 1859 a accelerat acest proiect colectiv și a creat premisele independenței noastre și revenirea Dobrogei la țară. Dobrogea a redevenit și ea parte a proiectului nostru de țară, două decenii mai târziu. Unirea Moldovei cu Țara Românească, revenirea Dobrogei la țară ar fi riscat să rămână o aspirație neîmplinită. Unirea Moldovei cu Țara Românească a facilitat astfel devenirea și dezvoltarea Dobrogei. Astăzi, trăim în paradigma de țară deschisă de dubla alegere a lui Cuza. Astăzi, este relevant să rememorăm, să conservăm și să dezvoltăm un model de acțiune politică exemplară al unor oameni de stat cărora le datorăm această țară.

Și astăzi avem nevoie vitală de oameni de stat responsabili și vizionari precum și de modelul lor de acțiune care a creat Unirea de la 1859. Cu atât mai mult, avem nevoie de modele și figuri exemplare în Dobrogea, care a devenit în actuala conjunctură geopolitică turbulentă de la granițele României, cea mai importantă regiune istorică a țării și beneficiar prioritar al marilor proiecte de dezvoltare la nivel național.

Continuăm să dezvoltăm proiectul de țară al României și la Constanța. Angajamentul nostru pentru modernizarea pe termen lung a orașului este de neclintit. Dezvoltăm acest proiect împreună și în fiecare zi, inspirați de modelele trecutului și cu privirea spre viitor. La mulți ani, Constanța! La mulți ani, România!”, a declarat Vergil Chițac, primarul Constanței.

Constănțenii au asistat la parada militară, apoi și-au unit mâinile și s-au strâns în Hora Unirii, împreună cu autoritățile locale, între care și Vergil Chițac și Silviu Coșa, și cadrele militare.

Acces gratuit la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Având în vedere celebrarea la nivel naţional a evenimentului Unirea Principatelor Române, în data de 24 ianuarie 2023; importanţa cunoaşterii moştenirii culturale şi a patrimoniului cultural administrat de instituţia noastră; importanţa unui cadru cultural adecvat pentru formarea socială şi spirituală a noilor generaţii, dar şi faptul că, prin însăşi misiunea sa, Muzeul de Istorie Naţională și Arheologie Constanţa trebuie să încurajeze şi faciliteze accesul la cultură, în data de 24 ianuarie 2023, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, vor fi vizitate gratuit toate obiectivele Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Locațiile cu acces gratuit:

  • Expoziţia de bază de la sediul central din Piaţa Ovidiu nr.12,
  • Complexul arheologic Histria,
  • Complexul muzeal Tropaeum Traiani Adamclisi,
  • Muzeul Carsium Hârşova,
  • Complexul arheologic Capidava.


Sursă foto: Dobrogea TV

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233