dobroge.tv

Live

CONSTANȚA. Bătrânica care a emoționat mii de oameni, umilită de angajații asistenței sociale. Femeii i s-a făcut rău și a ajuns la spital: „Să nu trăiți cu imaginea că în fiecare zi va veni cineva că s-a făcut reclamă”

02 februarie 2023
Publicitate

Caz revoltător la Constanța. Bătrâna care a sunat la 112 pentru că nu mai putea să stea în casă din cauza frigului, dar și din cauza singurătății, a ajuns la spital. Se pare că motivul pentru care a avut nevoie de îngrijiri medicale a fost vizita unor angajate ale Direcției Generale de Asistență Socială care ar fi trebuit să o ajute. Însă, acestea i-au vorbit pe un ton ridicat. În urma celor întâmplate, Primăria a demarat o anchetă și spune că vor fi aplicate sancțiuni.

Angajata Direcției Generale de Asistență Socială: Doamna Bocioagă, nu veniți în vizită, să ne înțelegem. Noi am venit să vă cazăm în cămin. De asta am făcut totul.

Elena Bocioagă: Casa asta pot să o păstrez în continuare?

Angajata Direcției Generale de Asistență Socială: Nu, nu puteți, că nu e casa dumneavoastră, doamna Bocioagă. Dar v-am spus despre asta. Pe mamaia o să cadă tavanul.

Elena Bocioagă: Știu treaba asta.

Angajata Direcției Generale de Asistență Socială: Nu are cine să vă ajute, în bucătărie este un frig de mori, dumneavoastră nu vă faceți piața și să nu trăiți cu imaginea că în fiecare zi va veni cineva că s-a făcut reclamă. Au venit acum, le trece și nu mai vin. Nu există o persoană care și-a asumat responsabilitatea că stă cu dumneavoastră și vă ajută permanent.

Elena Bocioagă: Aa, dar nici nu accept pentru că nu sunt obișnuită.

Acesta este dialogul purtat de către angajații asistenței sociale din cadrul Primăriei Constanța cu bătrâna în vârstă de aproape 85 de ani care a sunat la 112 să ceară ajutor pentru că nu avea căldură în casă. Femeia ar fi avut nevoie de o discuție liniștită cu un psiholog și chiar și cu un medic, nu cu trei doamne hotărâte să o ducă la azil, acolo unde acceptase inițial să meargă. Însă, bătrâna nu știa că o să rămână fără casă. Astfel, bătrâna nu a mai vrut să meargă la azil.

Elena Bocioagă, pensionară: De exemplu, azi noapte mi-a fost puțin cam rău.

Reporter: Ce v-au zis, au venit direct să vă ia să vă ducă?

Elena Bocioagă, pensionară: Da. Că domnul Gabriel zice ‹‹Dacă nu eram eu aici, aste vă lua cu ele››. Ce m-a deranjat este că încă cu o zi înainte am întrebat ‹‹Merg la azil, dar casa îmi rămâne cheia? Ce le fac la astea?››. ‹‹Daa, cum să nu››. Ieri ‹‹Nuu››.

După vizita angajaților asistenței sociale, bătrânei i s-a făcut rău, așa că polițistul local care a făcut public cazul a sunat la 112 și a chemat salvarea.

S-a primit apel pentru o pacientă prin serviciul 112 care prezenta vertige. La locul solicitării s-a deplasat o ambulanță SAJ B2. I-a acordat primul ajutor și au transportat-o la spital pentru investigații suplimentare”, a declarat Claudia Tatarici, purtător de cuvânt SAJ Constanța.

Directoarea Direcției de Asistență Socială a declarat că bătrâna era monitorizată. Cu toate acestea, nu cunoșteau condițiile în care femeia trăia, faptul că nu avea căldură și nici apă curentă.

Reporter: Credeți că angajatele dumneavoastră au vorbit într-un mod corect cu respectiva bătrână?

Directoarea Direcției de Asistență Socială: Da.

Reporter: Adică nu vă reproșați nimic, doamna Poptile, în ceea ce privește comportamentul angajaților DGAS?

Directoarea Direcției de Asistență Socială: Nu, au urmat procedurile legale.

Despre comportamentul celor două angajate de la Asistență Socială a aflat astăzi și conducerea Primăriei. Șefa serviciului de Asistență Socială nu pare să își reproșeze nimic. Și totuși deși susține că avea cazul bătrânei în monitorizare nu poate explica de ce nu știa că aceasta nu are apă curentă de ani de zile, că în locuință este la fel de frig ca afară și că abia reușește să supraviețuiască. Realitatea este însă că toate vizitele și verificările au început abia după apariția în presă a cazului.

Directoarea Direcției de Asistență Socială: Cunoșteam prin prisma faptului că soțul doamnei..

Felicia Ovanesian: Dar ce cunoșteați, că eu asta nu înțeleg? Ce cunoșteați?

Directoarea Direcției de Asistență Socială: Soțul a fost, și…mă rog…doamna nu a venit niciodată în cămin.

Felicia Ovanesian: Păi nu înțeleg, caut să înțeleg și eu ce înseamnă a fost monitorizată.

Câtă vreme nu sunt sesizat ca instituție, nu doar de persoana în cauză, deci nu limitez în asemenea hal. Dar, nu știu, de un vecin, de cineva care a aflat pur întâmplător, nu mi se solicită ajutorul ca Primărie, ca instituție, ca Direcție Generală de Asistență Socială nu pot să intru în casa omului. Mi se pare nefericită folosirea termenului de monitorizare câtă vreme monitorizarea asta nu se concretiza în nimic, nici măcar un telefon, dar...”, a declarat Felicia Ovanesian, city-managerul municipiului Constanța.

Prima evaluare socio economică a doamnei Elena Bocioagă a avut loc în data de luni, în data de 30 ianuarie la aproximativ ora 13.00. O echipă s-a deplasat la sediul doamnei în vederea identificării gradului de vulnerabilitate socială cu care aceasta se află. S-a realizat o anchetă socială în care au fost consemnate condițiile de la fața locului și, având în vedere vârsta înaintată a doamnei s-a propus ca și măsură socială pentru aceasta instituționalizarea în căminul pentru persoane vârstnice”, a declarat Monica Poptile, director Direcția Generală de Asistență Socială.

Bătrâna a ajuns în atenția opiniei publice după ce în urmă cu patru zile, disperată că moare de frig și singurătate în casă a sunat la 112 iar un polițist local a făcut cunoscut cazul prin intermediul rețelelor de socializare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233