dobroge.tv

Live

„Există un pericol foarte mare”. Bloc construit lângă conducte de păcură, în cartierul Km 4-5: municipalitatea refuză să mai prelungească autorizația de construire

03 februarie 2023
Publicitate

Fundația unui bloc, lipită de conductele pline cu țiței și produse derivate petroliere. Se întâmplă acest lucru într-un cartier constănțean, acolo unde ar urma să fie ridicat un bloc cu patru etaje și demisol. Constructorul spune că are autorizație de construire, iar autoritățile confirmă. Însă, ulterior au fost descoperite unele abateri. Acum, noua administrație refuză să îi mai prelungească autorizația, ceea ce înseamnă că lucrările de construcție trebuie să înceteze în scurt timp.

Legea nu permite construirea oricărui tip de imobil peste sau la o distanță mica față de conducte pline cu substanțe inflamabile. Cu toate acestea, în cartierul constănțean km 4-5 se ridică un bloc cu demisol și patru etaje care încalcă legea. Constructorul se apără și spune că are autorizație din anul 2019, iar autoritățile confirmă acest lucru.

Nu pot spune că se construiește peste ele. Fundația este lipită de fascicolul de conducte care este un lucru periculos și total nelegal. De ce? Pentru că Ordonanța 196/2006 prevede foarte clar limitele de siguranță la instalațiile petroliere”, a declarat Sorin Ciutureanu, director Oil Terminal.

Se pare că problema inițială, deci emiterea autorizației inițiale este la Primărie. Există o culpă a Primăriei în acest sens pentru că la momentul respective nu s-ar fi solicitat aviz inclusiv de la Oil Terminal, având în vedere că aceștia anunțaseră, înaintaseră cadastrul la Primărie din care rezulta că în respective zonă există o conductă”, a declarat Felicia Ovanesian, city managerul orașului Constanța.

Muncitorii lucrează la fundația blocului în acest moment, dat fiind faptul că nicio instituție a statului nu a putut să oprească lucrările.

Imobilul ar urma să se construiască lângă conducta de păcură, fără a fi respectată distanța legală de cinci metri față de fundația blocului. De altfel, în timpul lucrărilor a fost decopertată conducta, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.

Dacă lucrarea va fi finalizată, locul ar putea să devină un real pericol.

E pericol de deversare de produs petrolier în zona respectivă dacă se întâmplă un accident. Acele produse sunt inflamabile și explozibile. Și în momentul în care se deversează, dacă există și un factor de aprindere, o scânteie, știu eu ce… există un pericol foarte mare într-adevăr”, a mai declarat Sorin Ciutureanu, director Oil Terminal.

Primăria spune că atunci când a aflat de faptul că o conductă trece chiar pe lângă fundația blocului, au fost căutate soluții legale.

Nu mai avem o asemenea posibilitate, suntem ieșiți din toate termenele care ne-ar fi permis revocarea autorizației sau sesizarea instanței pentru anularea ei. Între timp investitorul a solicitat prelungirea autorizației de construire, iar primarul municipiului Constanța, domul Vergil Chițac nu o să emită o asemenea autorizație de prelungire a autorizației inițiale”, a mai declarat Felicia Ovanesian, city managerul orașului Constanța.

Autorizația de construire expiră în scurt timp, ceea ce înseamnă că lucrările ar trebui să înceteze. În cazul în care constructorul nu se conformează, acesta ar urma să primească amenzi. De altfel, prefectul a sesizat Agenția de Mediu, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcții, Inspectoratul de Protecție Civilă și Inspectoratul pentru Situații de Urgențe.

Am convocat o întâlnire a tuturor instituțiilor implicate. Toate instituțiile și-au precizat punctual de vedere iar concluzia a fost că este o posibilitate să existe discrepanțe între declarațiile în baza cărora a fost eliberată autorizarea de construire și situația din teren. Drept pentru care instituțiile în cauză au purces la verificarea în teren a condițiilor în care a fost emisă autorizația de construire”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Rămâne de văzut ce vor descoperii aceste instituții. Constructorul refuză să dea declarații și să își spună părerea public despre acest caz. Cert este însă că harta conductelor naționale de transport păcură este secretă publicului larg deoarece conține informații de siguranță națională. Cu toate acestea, cei care au emis autorizația de construire, adică autoritățile locale, aveau acces la ea și o puteau consulta.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233