dobroge.tv

Live

Tensiuni în urma incidentului din Marea Neagră. Drona americană interceptată de avioanele ruseşti a decolat din România

Tensiuni în urma incidentului din Marea Neagră. Drona americană interceptată de avioanele ruseşti a decolat din România
15 martie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Drona de tip MQ-9 Reaper care s-a prăbuşit în Marea Neagră după ce a fost lovită de către un avion rus de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27), potrivit armatei americane, nu a fost încă recuperată, potrivit unui purtător de cuvânt al Comandamentului american european, relatează CNN.

Potrivit New York Times, care citează un oficial militar american, drona doborâtă deasupra Mării Negre a decolat din România.

Drona era neînarmată şi se afla într-o misiune de recunoaștere la circa 120 de kilometri sud-vest de peninsula Crimeea, când a fost interceptată de avioanele rusești Su-27, a declarat oficialul american citat de NYT. Drona MQ-9, care zbura la o altitudine de peste 7.500 de metri, este dotată cu camere sofisticate și senzori care pot supraveghea Crimeea din spațiul aerian internațional - o misiune obișnuită, a mai adăugat oficialul.

Avioanele rusești de vânătoare Su-27, mult mai rapide decât drona MQ-9, au zburat în jurul ei și au aruncat cu combustibil, aparent încercând să-i obtureze camerele video sau să-i strice senzorii, a afirmat sursa citată de New York Times. Incidentul i-a șocat pe oficialii militari americani care urmăreau de la baza militară americană de la Ramstein, Germania, imaginile transmise chiar din drona atacată. Oficialii americani se tem de mai multe luni că un incident deasupra Mării Negre ar putea duce la o confruntare, scrie digi24.ro.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, a declarat că au mai existat interceptări similare din partea avioanelor ruseşti în ultimele săptămâni - aproape toate petrecându-se fără incidente, potrivit oficialilor militari -, însă acest episod se remarcă prin neprofesionalism şi lipsa de siguranţă.

Preşedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la acest incident de către consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţionale de Securitate (NSC) de la casa Albă John Kirby.

Armata rusă dezminte că a cauzat prăbuşirea unei drone americane în Marea Neagră

Armata rusă recunoaşte că două avioane de vânătoare ruseşti au interceptat marţi o dronă americană la Marea Neagră, însă dă asigurări că nici nu au lovit-o şi nici nu i-au cauzat prăbuşirea, contrar acuzaţiilor Statelor Unite, relatează AFP.

Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a fost convocat la Departamentul de Stat după incidentul petrecut în spaţiul internaţional din Marea Neagră. Acesta a declarat că dronele americane adună informaţii care sunt folosite ulterior de Kiev pentru a lansa lovituri împotriva forţelor ruseşti şi a teritoriului rusesc.

„Să ne punem o întrebare retorică: dacă, de exemplu, o dronă de atac rusă ar apărea în apropierea New York-ului sau a oraşului San Francisco, care ar fi reacţia forţelor aeriene şi navale americane? Sunt sigur că acţiunile armatei americane ar avea un caracter intransigent, nepermiţând o breşă în spaţiul său aerian sau maritim”,a declarat Antatoli Antonov.

„Percepem orice acţiune în care se recurge la arme şi echipamente americane ca fiind vădit ostilă", a adăugat diplomatul.

Totuşi, diplomatul a spus că Moscova crede că „este important” ca liniile de comunicare dintre cele două capitale să rămână deschise. „Rusia nu caută confruntarea şi pledează pentru o cooperare pragmatică în interesul popoarelor din ţările noastre", a conchis Antonov.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233