dobroge.tv

Live

Operatorii din turism trag un semnal de alarmă. Principala problemă a litoralului românesc este lipsa promovării: „Mamaia nu există ca destinație în momentul de față”

16 martie 2023
Publicitate

Litoralul românesc nu este suficient de promovat. Avem plaje frumoase, cu nisipuri fine și ape cristaline. Avem unități de cazare și oferte pentru toate buzunare. Însă, chiar și așa, cel puțin în stațiunea Mamaia, numărul turiștilor a fost extrem de mic anul trecut. Operatorii din turism, hotelierii, dar și agenții de turism susțin că ar trebui găsite soluții astfel încât să reușim să atragem mai mulți turiști atât români, cât și străini. Ba mai mult, acest sezon estival va începe cu câteva probleme: una se referă la licitațiile plajelor, iar alta la taxa de parcare.

Spre deosebire de plajele din Bulgaria, Turcia și Grecia, destinații de vacanță preferate de români, promovate pe toate canalele atât de hotelierii de acolo, cât și de agențiile de turism, litoralul românesc parcă se află mereu la coadă pe lista opțiunilor. Și asta pentru că, spun operatorii de la malul mării, un punct slab al turismului este lipsa de promovare.

Trebuie să fim conștienți că acele destinații care nu se promovează, nu există. Dacă mergem în SUA și spunem de România, jumătate dintre cei intervievați nici nu știu că există, probabil un 2% sau 1% vor spune că este undeva în Europa”, a declarat Cristian Bărhălescu, director agenție de turism.

Promovarea stațiunii Mamaia pe plan internațional din punctul meu de vedere trebuie să aducem turiști străini în Mamaia. Mamaia nu există ca destinație în momentul față, nicio stațiune de pe litoralul românesc. Din punctul meu de vedere o destinație este atunci când te duci într-o țară străină și întrebi 10 persoană de aceea destinație și măcar trei o cunosc”, a declarat Ionuţ Puznava, preşedintele Sindicatului Marea din staţiunea Mamaia.

O variantă pentru a atrage cât mai mulți turiști ar fi ca România, dar și litoralul să fie prezent la târgurile de profil care se organizează atât în țară, cât și în străinătatea. Asta dacă ne dorim să atragem și turiști străini.

„Lipsa de viziune în promovarea destinației și faptul că hotelierii, proprietarii de restaurante nu se duc să se promoveze în destinație, la locul țintă în Berlin sau București este un mare minus pentru Constanța ca destinație”, a mai declarat Cristian Bărhălescu, director agenție de turism.

Singura șansă de dezvoltare pentru litoral, eu nu am altă viziune, este aceea de a aduce turiști străini. Anul trecut, dacă știți, litoralul a mers prost, litoralul a mers prost prima dată în 32 de ani și nu s-a mai întâmplat să meargă prost stațiunea Mamaia care se vindea prima oricât de scumpă ar fi. După datele INS-ului, în 2022, față de 2021 cu 61.880 de turiști mai puțini în Mamaia”, a declarat Alin Burcea, CEO agenție de turism.

De asemena, pentru ca turiștii să aleagă litoralul românesc, în special stațiunea Mamaia, ca destinație de vacanță, ar trebui să existe mai multă promovare și în mediul online, susțin unii agenți de turism. Mai mult, la malul mării este nevoie de mai multe activități sportive, precum și atracții turistice.

Are o scădere la ora asta de 10%. Ne uităm la rezervările comparativ cu anul trecut unde repet am avut o scădere pe Mamaia de 30%, unele hoteluri au avut scăderi de 10%-20%, dar am avut și scădere de 50%”, a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele Patronatelor din Mamaia.

Ofertele noastre ale instituțiilor au fost la pământ, praf. Ceea ce trebuie să facem noi acum este să revigorăm această industrie a divertismentului. Sigur că lumea vine astăzi în Constanța pentru plajă dar ce faci dacă timpul nu este de plajă, ce-i oferi?”, a declarat Mihai Lupu, președinte Consiliul Județean Constanța.

Litoralul românesc mai are până atunci de rezolvat și alte probleme: licitația plajelor, taxa de promovare și taxa de parcare.

Foarte mulți colegi de-ai mei nu se vor prezenta la aceste licitații. Plaja este a românilor. Înainte făceam plajă pe nisip, nu mă dădea nimeni afară pe cearceaf și așa mai departe. Noi avem totul pus la dispoziție. Plaja trebuie să fie liberă, noi le punem la dispoziție, cine dorește, șezlonguri, mai mult decât atât ne obligăm să facem curat pe plajă în fiecare seară, fără să fie a noastră”, a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele Patronatelor din Mamaia.

Tu nu poți să plătești un loc de parcare, hălălău bălălău pe unde găsești, 100 de lei pentru că trebuie să te raportezi la valoarea cazării. Gândiți-vă că dacă dai 700 de lei pe parcare și pe un șezlong dai 700de lei, adică 1.400 de lei și n-ai intrat în hol”, a declarat Alin Burcea, CEO agenție de turism.

Însă, cu sau fără promovare, stațiunea Mamaia, în special zona de nord, rămâne una dintre cele mai scumpe destinații de vacanță de pe litoralul românesc.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233