dobroge.tv

Live

Voucherele de vacanță, salvarea turismului românesc. Agent de turism: „Au ținut în viață multe destinații și foarte multe dintre locații”

28 martie 2023
Publicitate

Prin voucherele de vacanță, turismul românesc a primit în ultimii cinci ani aproape două miliarde de euro de la statul român. Este o subvenţie indirectă, care a asigurat mai mult de 10% dintre locurile de cazare, turiştii bugetari fiind constrânşi să rămână în ţară ca să beneficieze de vouchere. Pentru unele locații banii au fost o gură de oxigen cu care au reușit să supraviețuiască.

Voucherele de vacanță au salvat turismul în ultimii ani, fie că vorbim de mare sau de munte. Hotelierii de pe litoral, de exemplu, spun că un turist din trei a achitat cazarea cu tichete primite de la stat sau de la companii private. Inclusiv la munte, în unele perioade, aproape jumătate dintre oaspeții cazați au folosit această metodă. Potrivit ANAF, anul trecut au fost emise tichete de vacanță de peste un miliard de lei. Sunt bani mulți care au generat dezvoltare doar pentru clientela din ţară.

Au acționat într-un mod major pentru preluarea unor proprietăți în paragină, multe, la nivelul întregii țări, renovarea lor. S-a întors și în dezvoltare și într-un număr mult mai mare de salariați. Atragerea de turiști străini, de capital străin, în țară a fost practic inexistent sau foarte leșinată”, a declarat Anca Nedea - hotelier din Venus.

1,2 miliarde de lei valorează tichetele de vacanță încasate de turism în 2022, de patru ori mai mult decât anul trecut. Practic, un sfert dintre vacanțele anului trecut în România, au fost plătite cu vouchere.

Aceste tichete de vacanță au ținut în viață, dacă putem să spunem așa, multe destinații și foarte multe dintre locații. Tichetele de vacanță au fost supapa de siguranță, gura de oxigen pe care am reușit s-o aducem turismului românesc”, a declarat Corina Martin, agent de turism.

Există și un cost ascuns: tichetele de vacanţă au crescut numărul de turişti, dar a apărut și „reversul” medaliei: au crescut preţurile, cu 10-15 %. Vocile critice spun că Guvernul României ar fi putut aduce un surplus important pentru turismul românesc dacă i-ar fi obligat pe afaceriștii din turism ca un anumit procent din sumele încasate din tichetele de vacanţă să fie cheltuit pentru investiţii.

Cele mai multe voci și cele mai agresive voci se află în zona celor care doresc să vândă servicii și apără serviciile turistice prestate în străinătate”, a declarat Dragoș Răducan, președinte FPTR.

Sistemul tichetelor de vacanță favorizează apariția clienților captivi, obligați să-și facă concedii în România. O firmă care are clienți garantați nu este interesată să-și îmbunătățească produsul sau serviciul. Din păcate, deşi câştigă mult mai mult de când există aceste vouchere, mulți din afaceriștii din turism nu prea mai investesc în afacerea lor. Hotelurile mari, însa, au ținut pasul cu pretențiile turiștilor cu bani, care pe lângă vouchere cheltuiesc și sume importante, la mare sau la munte.

Am reușit să renovăm absolut complet de la A-Z undeva la 700 de băi din toate hotelurile mele. Panourile fotovoltaice este un proiect care l-am accesat prin Ministerul Mediului. Am reușit undeva la 98 de kw”, a declarat Nicolae Bucovală, manager hotel.

Ne-am apucat de investiții la finalul sezonului. Gresie, faianță, tot ceea ce înseamnă chiuvete, baterii. Nu vă zic cât material a intrat, TIR-uri cu adeziv, şapă, mortar și nu mai spun”, a declarat Lahme Bolat, manager hotel.

Voucherele de vacanță au fost reintroduse în 2018, cu o valoarea de 1.450 de lei, iar peste un milion de bugetari primesc tichete de vacanță. Dacă statul ar acorda tichete pentru toți salariații din economie ar trebui să facă un efort anual de circa două miliarde de euro. Iar suma de bani, cheltuită în mod obligatoriu în turismul românesc, va fi de 3-4 ori mai mare decât în prezent

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233