dobroge.tv

Live

Biologii constănțeni au aclimatizat primul crab albastru în Marea Neagră

09 octombrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Biologii constănțeni au reușit să aclimatizeze primul crab albastru, o specie din Oceanul Atlantic, care trăiește și în Mediterană. Crustaceul este considerat un răsfăț culinar, exotic în America. Exemplarul aflat la Institutul de Cercetări Marine din Constanța a început deja să se și hrănească iar midiile de Marea Neagra par să fie preferatele lui. 

 Primul crab albastru a fost prins într-o plasă pescărească, venit probabil din Ocean. Exemplarul de aproape două kilograme a fost eliberat atunci în largul mării. După aproximativ şase luni, un alt crab albastru a ajuns din nou în plase şi a fost dus la Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa, iar specialiştii au vrut să vadă dacă se va adapta la condiţiile din Marea Neagră. 

 „ Este primul exemplar viu căruia noi am reusit să-i asigurăm supraviețuirea”, a declarant Simion Nicolaev, director INCDM „Grigore Antipa”. 

 Prezența crabului-albastru american a fost semnalată pe litoralul romanesc, în anul 2000. Doi ani mai târziu, câțiva pescari constănțeni au capturat accidental în navoade un alt exemplar din specia Calimetes Sapidus, cu o greutate de 642 de grame. Se pare că prezența acestui crustaceu în apele Mării Negre a fost numai un accident, el nestabilindu-se aici. Crabul Albastru trăiește în Atantic, unde salinitatea este foarte mare. 

 „Marea Neagra are câteva dezavantaje, este foarte puțin adâncă și în consecință nu prea oferă locuri de reproducere pentru crabul ăsta”, spune Adrian Bîlbă, director la Delfinariu și Acvariu Constanța. Specialiştii cred că dacă crabul albastru se va adapta la noi, în câţiva ani pot prinde până la 20 de tone.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233