dobroge.tv

Live

Deținerea de cantități mici de canabis ar putea fi pedepsită doar cu amendă: proiectul de lege va fi supus la vot - Specialiștii avertizează că acest demers ar putea fi periculos

09 mai 2023
Publicitate

Posesia de canabis ar putea fi pedepsită cu amendă și nu cu dosar penal. În cantități mici și doar dacă inițiativa unor deputați va trece de votul Parlamentului. Documentul presupune înlocuirea sancţiunilor penale cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei pentru cei prinși că au asupra lor cantităţi mici, în limita a trei grame pentru consumul personal. Specialiștii avertizează că astfel sărim niște pași și ar putea fi periculos dacă nu este reglementat foarte atent.

„În cantități mici nu cred că e periculos”, spune un constănțean.

„Nu sunt de acord. Nu vedeți ce se întâmplă? Multe accidente din cauza drogurilor”, spune un alt constănțean.

Inițiatorii spun că proiectul de lege ar duce la scăderea numărului consumatorilor de droguri. Asta în condițiile în care canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate stupefiante în România, aflându-se pe locul doi, după substanțele psihoactive, potrivit celor mai recente date furnizate de Agenția Națională Antidrog.

„Guvernul și partidele din coaliție s-au gândit că cel mai bine pe consumatori să-i bage în închisoare, noi nu suntem de acord cu acest lucru, dimpotrivă. Considerăm că nu asta e soluția, ci educația, sprijinul pentru că în niciun caz nu scade consumul, ci dimpotrivă mută tinerii către consumul altor droguri mult mult mai periculoase”, a declarat Cristina Rizea, deputat.

„Mi se pare ok să legalizeze pentru că oricum se folosește. Adică tinerii din ziua de azi oricum folosesc. Așa că, cred că e ok”, spune un constănțean.

„Nu e corect, trebuie să facă pușcărie! Nu e normal să înveți copiii la canabis la chestii de astea? Nu este normal”, spune o constănțeancă.

Aleșii care susțin această inițiativă mai spun că astfel de lege funcționează foarte bine în țări precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda. Specialiștii însă nu sunt la fel de optimiști.

„Prima etapă ar fi să clarificăm acest consum în scop medicinal al canabisului, apoi următoarea etapă ar fi dezincriminare consumului de canabis și ulterior legalizare în scop recreațional a acestui consum”, a declarat col. (r.) Marius Cristian Oprișan, expert în domeniul drogurilor.

În plus, înainte de o îmblânzire a legislației avem nevoie de o infrastructura eficientă pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri.

„Unul dintre cele mai importante aspecte sunt centrele rezidențiale de detox pentru persoanele consumatoare de droguri, în special pentru cele minore, pentru că la nivelul țării sunt foarte puține aceste centre, iar în județul Constanța de exemplu Secția de Psihiatrie de la Palazu Mare este doar centru pentru adulți, nu și pentru minori”, a mai declarat col. (r.) Marius Cristian Oprișan, expert în domeniul drogurilor.

Psihologii avertizează că acest demers ar putea avea două tăișuri.

„Dacă s-ar face legalizare pentru uz personal ar trebui să existe un sistem foarte clar despre cum se produc și cum se comercializează. Trebuie interzise minorilor, ar trebui legalizate doar pentru persoanele adulte și eventual ar trebui să existe niște asociații pentru consumatori, ar trebui să fie interzisă cu desăvârșire promovarea acestor produse în spațiul public”, a declarat Elena Stambuli, psiholog.

Proiectul presupune înlăturarea sancţiunilor penale şi înlocuirea acestora cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei. Banii colectați din amenzi ar urma să fie folosiți pentru combaterea consumului de droguri prin finanţarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233