dobroge.tv

Live

Imagini spectaculoase în zona Digului de Nord din Constanța: sute de meduze albastre și-au făcut apariția într-un dans magic

24 mai 2023
Publicitate

Imagini spectaculoase au fost surprinse la țărmul Mării Negre, unde sute de meduze albastre și-au făcut apariția într-un dans magic. Specia, originară din Marea Mediterană, ajunge de mai mulți ani și pe litoralul nostru pentru că, spun biologii, misterioasele creaturi s-au înmulțit ca urmare a temperaturilor ridicate. Nu sunt periculoase, însă pescarii se plâng că în această perioadă ajung să scoată în plase mai multe meduze decât pește.

Meduzele din Marea Neagră sunt absolut spectaculoase. Clopotul are un diametru de cinci până la 10 centimetri, iar când se adună multe exemplare la un loc, peisajul este fascinant. Sub apă, pare că dansează. Constănțeanul care le-a filmat s-a scufundat în largul Cazinoului, chiar zilele trecute.

„Pe Digul de Nord din Constanța. Ajunge și la 23-24 m adâncime dar filmările sunt făcute undeva pe la 5-6-7 metri adâncime. Este o pasiune de foarte mulți ani și intru foarte des în apă”, a declarat Valentin Marcoci, scafandru amator.

Specia se numește Aurelia Aurita însă mai este denumită și „meduza-de-apă-rece”. Zeci de mii de exemplare au fost aduse la țărm din largul Mării Negre de curenții puternici din ultima perioadă. Fenomenul a fost amplificat și de temperaturile ridicate de aici de la țărm dar și de microorganismele mânate de curenți.

„Aceasta este în căutare de hrană și locurile mai favorabile sunt acum la malul mării și de aceea se întâlnesc densități foarte mari. În principal, meduzele se hrănesc cu specii de zooplancton și icrele peștilor și de aceea acolo unde este densitatea foarte mare se adună și aceste meduze”, a declarat George Harcotă, biolog Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Pe țărmul românesc, meduzele s-au înmulțit pentru că nu au un prădător natural, ca în Marea Mediterană. La noi, doar cercetătorii recoltează aceste vietăți pentru a le studia.

„Meduzele se înmulțesc fiindcă în urma supra-pescuitului există o prea mică populație de pește care să poată prelua această resursă măruntă, acvatică”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

Meduzele au mii de firicele pe marginea cupolei care formează un mecanism de apărare, odată ce le-atingi. Nu sunt periculoase dar pot provoca arsuri ale pielii sau mici urzicături.

„Nu ar trebui să ne îngrijoreze deoarece nu este o meduză periculoasă. Este o meduză care nu este veninoasă, nu se întâmplă absolut nimic dacă intrăm în contact cu ea”, a mai declarat George Harcotă, biolog Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Pentru pescarii de la malul mării sunt însă un adevărat dușman. Ajung uneori să pescuiască mai multe meduze decât pești.

Mai grav este că acestea pot distruge plasele de pescuit verticale, numite taliene, pe care pescarii le montează în larg. O astfel de instalație, de peste 10.000 de euro, a fost distrusă anul trecut, de bancurile de meduze.

„Intră meduza și nu mai poți să faci nimic, adică ai pierdut și peștele, ai pierdut tot. Cele mai multe am avut anul trecut și acum doi ani: cred că erau peste cinci tone în fiecare tolbă. Dacă a intrat meduza în plasă și n-ai scos plasele la timp ai pierdut și plasă și tot, se duce tot. Nu mai ai nimic. Am avut meduze anul trecut și anii anterior mai mari decât găleata de 20 de kilograme, deci o meduză de abia o ridici de jos”, a declarat Ilie Brîndău, pescar Năvodari.

Ciclul de viață al acestor frumoase creaturi marine este de un an.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233