Percheziţii în mai multe judeţe din ţară, printre care şi Constanţa, la traficanţii de migranţi. Oamenii plăteau 5.000 de euro/persoană pentru a ajunge în ţări din Vest

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că procurorii împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră pun în aplicare 29 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Bucureşti şi judeţelor Ilfov, Argeş, Dâmboviţa, Constanţa, Buzău şi Braşov, în vederea anihilării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi. Anchetatorii au stabilit că persoane de origine afro-asiatică plăteau 5.000 de euro de persoană pentru a ajunge din România în ţări din Vest. Treizeci şi cinci de persoane vor fi duse la audieri.
De asemenea, concomitent, pe teritoriul Germaniei, au loc percheziţii domiciliare în cadrul unui dosar vizând activitatea aceluiaşi grup infracţional organizat.
În cauză s-a reţinut că, în luna aprilie 2022, pe teritoriul României a fost constituit un grup infracţional organizat, format din cetăţeni români şi arabi, având ca scop comiterea infracţiunii de trafic de migranţi, în vederea obţinerii în mod facil a unor importante sume de bani, grup care a acţionat până în prezent.
Mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranţi de origine afro-asiatică care voiau să ajungă în ţările din vestul Europei, în special Germania.
Anchetatorii au menţionat că transportul acestor migranţi era realizat pe două segmente.
Astfel, pe primul segment – migranţii erau preluaţi din Bulgaria, trecuţi ilegal prin punctele de trecere a frontierei în România şi, ulterior, transportaţi în zona Timişoara/Arad. Al doilea segment – după ce erau cazaţi pentru o zi, maxim două zile, pe teritoriul României, migranţii erau îmbarcaţi în alte autovehicule, cu care erau transportaţi spre ţările din vestul Europei, în special Germania, fiind trecuţi ilegal prin punctele de trecere a frontierei în Ungaria.
Migranţii erau transportaţi de către şoferi în autoutilitare (dube) de transport marfă, fiind ascunşi ori în spaţiul de dormit situat deasupra cabinei şoferului sau în compartimentul de marfă al dubei.
În cazul cele de-a doua modalităţi, membrii grupului confecţionau în compartimentele de marfă locaşuri speciale din lemn, creând spaţii mici şi improprii, în care introduceau până la 27 de persoane. Locaşurile respective erau apoi mascate de lăzi cu legume şi fructe.
Ambele modalităţi de ascundere au presupus un risc de asfixiere al migranţilor foarte ridicat (de exemplu, în cabina de dormit cu o suprafaţă de aproximativ 2 metrii pătraţi erau introduşi 5-6 migranţi). În plus, luând în considerare modul în care aceştia au fost transportaţi (fără niciun sistem de siguranţă, îngrămădiţi unul peste altul), viaţa migranţilor a fost pusă în permanenţă în pericol pe durata transportului.
Potrivit DIICOT, plata pentru transportul migranţilor a fost realizată prin intemediul sistemului Hawala, migranţii platind în jur de 5.000 de euro/persoană pentru a ajunge din România în ţările de Vest (în principal Germania).
Pe parcursul urmăririi penale au fost documentate 13 transporturi care sunt cercetate de către autorităţile române. De asemenea, au fost identificate alte două transporturi, care sunt investigate de către autorităţile germane.
La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, peste 35 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în aceste operaţiuni.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

A fost semnat acordul de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului strategic național Unitățile 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă

JURNAL PORTUAR, 09 iunie. 46 de nave s-au aflat azi dimineață sub operare în porturile de la malul mării

Constănțeanul Gheorghe Lozovanu a câștigat medalia de aur la Campionatele Europene de judo pentru veterani
Newsweek.ro: Conducerea portului Constanța dă, prin atribuire directă, terenuri în port unui oligarh rus
CONSTANȚA. Bărbat reținut după ce a fost prins de trei ori la volan, deși avea permisul de conducere suspendat
Primăria Albești, amendată cu 30.000 de Garda de Mediu pentru lucrări agricole în arii protejate și distrugerea bujorilor. GALERIE FOTO
Apele Române, despre digul din Tulcea care s-a rupt: Breşa formată nu a putut fi închisă. Locuinţele nu sunt în pericol de a fi inundate
Mai multe



Dumnezeul lui Arie


Lelia RUS-PÎRVAN artist vizual, director Muzeul de Artă Constanța


Eugenia TĂRĂȘESCU-JIANU scenografă


Alăptarea este instinctivă. Ce probleme pot apărea?


ORBIREA DUHOVNICEASCĂ


Rugăciunea în Duh și Adevăr
