dobroge.tv

Live

Scafandrii din Republica Moldova se antrenează în Marea Neagră alături de cei de la ISU Dobrogea: „Este ceva nou pentru ei. Au întâlnit curenții, vizibilitatea scăzută, valurile mari și s-au adaptat cu brio”

08 iunie 2023
Publicitate

Salvatorii din adâncuri se pregătesc zilele acestea la malul Mării Negre. Cel mai greu pentru aceștia este să recupereze o victimă înecată într-o zonă greu accesibilă, unde chiar și ei se pot accidenta. Așa că pentru a preveni astfel de evenimente, scafandrii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” împreună cu colegii lor din Republica Moldova se antrenează pe mai multe scenarii. Vor să fie gata pentru orice poate apărea în weekend-urile aglomerate ale noului sezon estival.

Marea Neagră este extrem de imprevizibilă. Pericolele pândesc la orice pas, iar condițiile meteo nu sunt de fiecare dată cele mai bune. Curenții marini sunt însă cei care îngreunează misiunile de salvarea, indiferent că vorbim de salvări pe râuri, pe mare sau pe Dunăre. Opt scafandri din Republica Moldova se antrenează zilele acestea alături de colegii lor români. Exercițiile au fost destule de grele și asta pentru că joi a fost pentru prima dată când o participat la o misiune de salvare de pe mare.

Scafandrii au costume speciale pentru misiunile sub apă. Sunt echipamente complexe menite să-i protejeze și să îi țină în siguranță mult timp la zeci de metri adâncime. Pe lângă tehnicile de scufundare, pompierii testează și capacitatea de rezistență la frig și coordonarea în apă foarte rece dar și anduranța echipamentelor specifice la condiții extreme.

„I-am învățat tot ce înseamnă salvare pe Marea Neagră. Este ceva nou pentru ei pentru că în primul rând ei întâlnesc Marea Neagră cu apă sărată, unde salinitatea este mult mai ridicată. Au întâlnit curenții, vizibilitatea scăzută, valurile mari și s-au adaptat, zic eu, cu brio la tot ce s-a făcut”, a declarat col. Marian Ciulei, șeful Centrului de Pregătire Scafandrii ISU „Dobrogea”.

Nimic nu se compară cu scufundarea în mare, mai ales atunci când este vorba de salvări la adâncime. Cu cât adâncimea apei este mai mare, cu atât crește și presiunea care apasă pe corpul celui care se scufundă. La aceasta se adaugă valurile şi curenţii care pot face viaţa foarte grea unui scafandru salvator.

„Valurile. Noi nu suntem cu așa valuri mari. Noi nu avem mare. Noi avem lacuri, râuri și din cauza asta nu suntem obișnuiți cu valurile. E imprevizibilă. Nu suntem obișnuiți cu așa ceva”, a declarat Dumitru Stici, scafandru Republica Moldova.

Pe mare noi nu am făcut scufundări. Asta este prima oară când scafandrii din Republica Moldova au făcut scufundări în mare, dar sunt și plusuri și minusuri și la râu și la mare. Marea când este agitată atunci nu se efectuează pentru că pune în risc viața unui scafandru”, a declarat Sergiu Pascaru, scafandru Republica Moldova.

Scafandrii din Republica Moldova folosesc diferite metode pentru a reuși să depisteze obiectele care se află pe fundul apei. La Constanța aceștia au învățat o nouă metodă: metoda poligon.

„Ne-am scufundat la adâncime de șapte metri. Acolo sunt două pietre care între ele este o funie legată care... le muți într-o direcție oarecare acolo unde se presupune că martorul ocular a văzut ultima oară victima care cerea ajutor”, a mai declarat Sergiu Pascaru, scafandru Republica Moldova.

Și scafandri de la malul mării au învățat ceva de la colegii lor de peste Prut.

Noi mai mult lucrăm la lucrările de căutare cu scannere. Noi scanăm. Am arătat la colegii că se poate și cu scannere, este foarte util. Am lămurit cum le folosim noi. Ei cred că au rămas impresionați de acest lucru”, a declarat Dumitru Stici, scafandru Republica Moldova.

Scafandrii au costume speciale pentru misiunile sub apă. Sunt echipamente complexe menite să-i protejeze pe scufundători şi să îi ţină în siguranţă mult timp la zeci de metri adâncime.

Colaborare foarte benefică, un schimb de experiență benefic din toate punctele de vedere: din punct de vedere tactic, din punct de vedere fizic. Ne bucurăm că sunt alături de noi în aceste zile. Împreună am efectuat antrenamente atât fizice, cât și antrenamente de scufundare”, a declarat col. Marian Ciulei, șeful Centrului de Pregătire Scafandrii ISU „Dobrogea”.

115 scafandri din 24 de Inspectorate Județene vor veni prin rotație la malul mării Negre. De asemenea, la punctele de salvarea acvatică se află scafandri din țară. Aceștia vor fi în alertă pe litoral până la sfârșitul sezonului estival.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233