Live

Bucureștiul a depășit pragul de infectare de 3 la mia de locuitori: ce restricții intră în vigoare

Bucureștiul a depășit pragul de infectare de 3 la mia de locuitori: ce restricții intră în vigoare
publicat pe 18 octombrie 2020

Municipiul București a depășit pragul de infectare de 3 persoane la mia de locuitori. Duminică, 18 octombrie, au fost înregistrate 770 de noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore. Astfel, în Capitală devine obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile deschise, iar activitatea restaurantelor și cinematografelor este interzisă. Cu toate acestea, prefectul Capitalei a declarat că școlile rămân deschise.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat pentru Edupedu.ro că nu are în vedere convocarea duminică a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, în condiţiile în care coeficientul infectărilor cu noul coronavirus cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, în Bucureşti este de 3,02, ceea ce ar impune măsuri speciale.

Nu. În legislaţie scrie că în 48 de ore comitetele pentru situaţii de urgentă judetene şi cel municipal se întrunesc, după depăşirea unei rate de 3. Deci, dacă astazi s-a anunţat, 48 de ore înseamnă luni şi marţi. 3,02 e foarte puţin depăşit ca să panicăm lumea”, a declarat Cojanu pentru Edupedu.ro.

După ce se va depăşi această cifră de 3, vom lua măsuri, dar nu vom lua la 3,01. (...) Dacă se ajunge la 3,4 deja atunci vom lua măsuri pentru trecerea în scenariul roşu”, afirma marţi prefectul. Cojanu se află în izolare la domiciliu după ce a fost contact al unei persoane diagnosticate cu COVID-19, spune Adevărul.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență anunță prin Hotărârea nr. 49 din 13.10.2020 că, la depășirea pragului de infectare de 3 la mia de locuitori vor fi luate următoarele măsuri:

  • Masca de protecție devine oblicatorie în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise.
  • Activităţile instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber se desfăşoară numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii.
  • Desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este (…) interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor (…) este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.
  • Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, se desfăşoară (…) doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 37 şi 38 este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este (…) interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.


Sursă foto: Mediafax

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

CONSTANŢA. Fostul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, condamnat definitiv la şase ani de închisoare

Curtea de Apel Constanţa a decis să-l condamne pe Dragoş Poteleanu, fost director la Casa de Asigurări Constanţa,...

Ludovic Orban, despre reinstituirea carantinei la nivel naţional: ''Nu avem în discuţii o astfel de eventualitate''

Ludovic Orban a fost întrebat, aseară, într-o conferinţă de presă în Franţa, dacă se are în vedere...

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni - cum va fi vremea în fiecare regiune a ţării

Meteorologii au anunţat cum va fi vremea în următoarele două săptămâni, în fiecare regiune a ţării. Potrivit...

Şofer amendat cu 1305 lei de o poliţistă după ce a parcat şi a fumat o ţigară: ''Dumneavoastră vorbiți serios?''

Dialogul dintre o poliţistă şi un şofer a devenit viral pe Facebook. Bărbatul s-a ales cu o amendă usturătoare...

Cum încearcă cerşetorii să facă bani din mila oamenilor: mâini pansate în bandaje pline de sânge! Ce au descoperit, însă, jandarmii

Unii oameni sunt capabili de orice pentru a face bani. O demonstrează un bărbat din Capitală care a fost prins că...

CORONAVIRUS ROMÂNIA, 27 octombrie. 4.724 de noi îmbolnăviri, 104 de persoane au murit - în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 4.724 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al...

Constanţa a trecut peste indicele de 1,5 la mia de locuitori - 138 de noi cazuri de coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat astăzi 4.724 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233